Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Seši iemesli, kāpēc vannoties ir veselīgi un forši! (1)

Foto: Shutterstock

Senajā Grieķijā un Romā vannošanās tika novērtēta kā īpaši relaksējoša procedūra, bet Ēģiptes valdniece Kleopatra vannošanos saistīja ar kosmētiskām rūpēm par skaistumu. Un te nekas nav nepatiesi, jo lūk, cik daudz laba var mums sniegt silta vanna aukstā ziemas vakarā!

Kāpēc iet vannā ir ne vien relaksējoši, bet arī veselīgi, stāsta Apotheka konsultante Arta Bogdānova.

Palīdz relaksēties 

Iespējams, visbiežākais iemesls, kāpēc mēs izvēlamies doties vannā, ir vēlme gaisināt dienā uzkrāto spriedzi un relaksēties. Gulēšanā siltā vannā nudien var radīt komforta un miera sajūtu, kas ļauj gan ķermenim, gan prātam atpūsties. Mērcēšanās siltā ūdenī paaugstina ķermeņa temperatūru, kas palīdz nomierināties un atslābt. Siltas vannas ir saistītas ar stresa hormonu samazināšanos un līdzsvarotāku serotonīna līmeni, kas palīdz regulēt garastāvokli. "Fiziskā relaksācija savukārt palīdz atgūties arī garīgi, kas nozīmē, ka gulēšanā vannā ir lielisks veids, kā mazināt stresu un lieliski sagatavoties naktsmieram," stāsta Apotheka konsultante Arta Bogdānova.

Uzlabo miega kvalitāti

Bieži vien mēs to neņemam vērā, taču pierādīts, ka 7–9 stundu ilgs miegs naktī ir viens no svarīgākajiem mūsu vispārējās veselības un labklājības aspektiem. Tāpēc rūpēties par savu miega higiēnu ir ne vien iesakāms, bet pat nepieciešams. Lūk, silta vanna, kas pieņemta 90 minūtes pirms miega, būs lielisks palīgs. "Kā izrādās, pēc siltas vannas peldes, ķermenim lēni samazinot temperatūru, varam vieglāk iemigt," min farmaceite.

Labākam miegam izmēģini 10 vai 15 minūšu vannu apmēram stundu vai divas pirms gulētiešanas!

Atvieglo saaukstēšanās un gripas simptomus

Zināmā mērā silta vanna var īslaicīgi atvieglot saaukstēšanās un gripas simptomus un arī palīdzēt samazināt drudzi. "Siltais ūdens var nedaudz atvieglot elpošanu, ja ir aizlikts deguns, kā arī veicināt atkrēpošanu. Noteikti saglabājiet siltumu arī pēc izkāpšanas no vannas, ar siltu halātu un pūkainām zeķītēm," iesaka eksperte.

Vannai nevajadzētu būt ikdienas procedūrai. Bet, ja vienu reizi nedēļā varat veltīt 10 vai 15 minūtes vannai, iespējams, tas var mainīt jūsu vispārējo veselību ilgtermiņā.

Noder jūsu elpošanai un asinsvadiem

Iegremdēšanās siltā vannā palīdzēs sirdij pukstēt ātrāk, sniedzot tai veselīgu treniņu un līdz ar to uzlabojot skābekļa uzņemšanu organismā. Tas pozitīvi ietekmēs plaušu kapacitāti, tādi uzlabojot elpošanas kvalitāti. Ir izpētīts, ka vannas ūdens augstā temperatūra pazemina asinsspiedienu, izraisot asinsvadu paplašināšanos.

Nomierina sāpošus muskuļus un locītavas

Karsta vanna aktivizēs asinis, kas ne tikai lieliski uzlabos asinsriti, bet arī var palīdzēt nomierināt iekaisušos un saspringtos muskuļus pēc smaga treniņa vai nelielas traumas.

Foto: Shutterstock

Attīra un mīkstina ādu

Visi zinām, ka 6–8 glāžu ūdens dzeršana dienā palīdz uzturēt veselīgu ādas mitruma līmeni, kā arī sniedz citus ieguvumus veselībai un skaistumam, taču, izrādās, arī peldēšanās vannā rada līdzīgu efektu. Karstais ūdens atver poras un tā attīra ādu. Vannas ūdens aizskalo netīrumus, kas uzkrājušies dienas laikā, un ļauj  ziepēm vai vannas putām veikt savu darbu. Pēc vannas āda būs zīdaina un maiga.

"Vannas mazgāšanās eļļas ir arī lielisks veids, kā labāk mitrināt un dziedēt sakairinātu ādu. Eļļās, piemēram, kokosriekstu un olīveļļā, ir kopjošas sastāvdaļas, kas neļauj ādai izžūt un novecot," zina teikt farmaceite. "Bet lavandas eļļas derēs, lai relaksētos."

"Tātad ne tikai lieliskai pašsajūtai, bet vannas ir ideāli piemērotas gan veselībai, gan higiēnai. Mūsu āda un imūnsistēma var gūt lielu labumu no relaksējošas vannas," uzsver Apotheka konsultante Arta Bogdānova.

Vannošanās ABC

  • Neejiet vannā katru dienu: ikdienas vannošanās var pārāk sausināt ādu. Lietojiet dušu starp vannas dienām.
  • Izmantojiet siltu (nevis karstu) ūdeni: dažiem cilvēkiem var rasties reibonis vai vājums, ja temperatūra ir pārāk augsta. Uzturiet vannas temperatūru ap 40 °C.
  • Izbaudiet, bet ne pārlieku: parasti 10 vai 15 minūtes ir pietiekami! 
  • Pārāk aromatizētas ziepes un ķermeņa mazgāšanas līdzekļi var izsūkt mitrumu no jūsu ādas. Lai iegūtu labākos rezultātus, izvēlieties produktus, kas marķēti kā “maiga kopšana” vai “jutīgai ādai”.
  • Neaizmirstiet mitrināt ādu: vanna un duša var padarīt ādu sausu, aizskalojot tās dabisko, veselīgo tauku aizsarglānīti. Lietojot losjonu pēc vannas, āda var saglabāties mitrināta. 

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu