Šo svētdien, 2023. gada 17. decembrī no plkst. 14.00 līdz plkst. 16.00 Āgenskalna tirgus koprades virtuvē “RE CEP TE” notiks “Getliņi EKO” “Leftover” ēdiena gatavošanas meistarklase, kuras ietvaros šefpavārs Lauris Aleksejevs un influencere, pavārgrāmatas “Garšīgs nav sarežģīts” autore Elizabete Valujeva kopīgi demonstrēs noderīgas receptes, ko pagatavot no ēdiena, kas paliek pāri pēc svētkiem.
Āgenskalna tirgū šefpavārs Lauris Aleksejevs demonstrēs maltīšu gatavošanu no ēdienu pārpalikumiem
Ziemassvētkos tradicionāli pieaug pārtikas produktu patēriņš, līdz ar to palielinās arī ēdienu pārpalikumu apjoms. Lai vecinātu atbildīgu iepirkšanos un racionālu pārtikas produktu izmantošanu ēdienu gatavošanā, ikvienam rīdziniekam būs iespēja piedalīties darbnīcā, kur ēdienu meistari ne tikai gatavos maltīti no pāri palikušiem ēdieniem, bet arī dalīsies ar padomiem pareizai ēdiena uzglabāšanai un sniegs ieteikumus, kā plānot svētku maltīti, lai izvairītos no pārpalikumiem. Pasākuma apmeklētāji pagatavotos ēdienus pēcāk varēs arī nogaršot un meistarklases beigās uzdot jautājumus.
“Saskaņā ar “Getliņi EKO” un “Norstat” kopīgi veiktās sabiedriskās domas aptaujas datiem 46% iedzīvotāju būtu gatavi mainīt ikdienas paradumus un samazināt radīto atkritumu daudzumu tieši ar praktisku padomu palīdzību. Tāpēc ticam, ka šī ēdienu gatavošanas meistarklase cilvēkiem sniegs reālus ieteikumus svētkiem un ikdienai, kā iepirkties un gatavot maltītes atbildīgi, vienlaikus nezaudējot nedz iepirkšanās, nedz ēst gatavošanas prieku. Pozitīvi, ka jau šobrīd, atbilstoši veiktajai aptaujai, 2/3 jeb 67% respondentu savā ikdienā plāno maltītes tā, lai nerastos ēdiena pārpalikumi, kas būtu jāizmet. Līdz ar to jauni padomi, šajā gadījumā receptes, varētu vēl vairāk iedvesmot cilvēkus gatavot pārdomāti un dabai draudzīgi,” saka “Getliņi EKO” ārējās komunikācijas vadītājs Ričards Aksels Ozoliņš.
“Leftover” jeb pārpalikumu ēdiena gatavošanas meistarklasē Lauris Aleksejevs un Elizabete Valujeva kopīgi gatavos dārzeņu kišu, kurā var izmantot jebkurus dārzeņus, kas palikuši pāri, tāpat no gaļas un siera pāri palikušos gabaliņus; auzu pārslu cepumus – kuru gatavošanā var pievienot pāri palikušās rozīnes, riekstus un citus sīkumus, kas parasti noglabāti kaut kur dziļāk skapīšos; vistu vairākos veidos tā, lai pēc tās pagatavošanas nekas nebūtu palicis pāri.