Nepieciešamā D vitamīna deva organismā un kā to uzņemt
“D vitamīns veidojas cilvēka ādā saules ietekmē. Tomēr jāņem vērā, ka nav ieteicams ilgstoši uzturēties tiešos saules staros – kā liecina zinātniskie pētījumi, UV staru iedarbības rezultātā palielinās ādas vēža risks. Savukārt
ar uzturu varam uzņemt vien 10 % no nepieciešamās D vitamīna devas, jo to produktu klāsts, kas satur šo vitamīnu, nav pārāk plašs.
Tas atrodams treknajās jūras zivīs (piemēram, lasī, mencā), olu dzeltenumos un aknās,” stāsta Mārīte Šukele.
D vitamīna daudzums produktos:
- Mencu aknu eļļa (1 tējkarote) – 924 SV (starptautiskās vienības);
- Grilēts lasis 100 g – 284 SV;
- Grilēta makrele 100 g – 352 SV;
- Konservēts tuncis, 100 g – 144 SV;
- Konservētas sardīnes, 100 g – 184 SV;
- Bagātinātas brokastu pārslas 30 g – 52 SV;
- Vidēja lieluma olas dzeltenums 50 g – 36 SV;
- Aknas, cepta jēra gaļa 100 g – 36 SV;
- Šitake sēnes 99 g – 100 SV.
Ja D vitamīna līmenis ir normas robežās, uzturošā D vitamīna deva pieaugušajiem ir vidēji 800 līdz 2000 SV dienā.
Ja D vitamīna līmenis ir pazemināts, tas jālieto papildus, ņemot vērā analīžu rezultātus, vecumu un ķermeņa svaru. Jo sliktāks ir D vitamīna rādītājs analīzēs un jo lielāks ir pacienta ķermeņa svars, jo lielāka būs ieteicamā D vitamīna deva, turklāt optimāla D vitamīna līmeņa sasniegšanai būs nepieciešams ilgāks laiks.
Ikdienā papildus lietojot 100 SV D vitamīna, kopējais D vitamīna līmenis paaugstināsies vidēji par vienu ng/ml trīs mēnešu laikā, bet, lietojot 4000 SV dienā, tas trīs mēnešu laikā paaugstināsies vidēji par 40 ng/ml.
- Optimāls D vitamīna līmenis – 30–60 ng/ml
- D vitamīna nepietiekamība – 20–29 ng/ml
- D vitamīna deficīts (vidēji smagas pakāpes) – 10–19 ng/ml
- D vitamīna deficīts (smagas pakāpes) – < 10 ng/ml
D vitamīna deficīta simptomi ir nespecifiski, piemēram, nogurums, vispārējs vājums, sāpes kaulos vai biežas saslimšanas.
Vienīgais veids, kā pārliecināties par D vitamīna līmeni asinīs, ir veikt asins analīzi laboratorijā.
Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".