Mielastā neiztikt bez zivju ēdiena, jo zivis saskaņā ar latviešu tautas ticējumiem simbolizē naudu un ienākumus.
Lai visu gadu netrūktu naudas, Vecgada vakarā zivs zvīņas jāieliek naudas makā.
Populārākā latviešu izvēle svētku mielastam ir karpa, kas tiek pagatavota ar dažādiem pildījumiem. Zivis satur Omega 3 taukskābes, D, E un B12 vitamīnu, kā arī cinku, selēnu un jodu. Šīs vērtīgās vielas palīdz uzlabot sirds asinsvadu stāvokli, mazina holesterīnu, labvēlīgi ietekmē nervu sistēmas darbību, piedalās redzes, kaulu un muskuļu sistēmas attīstībā, kā arī ir ļoti ieteicamas osteoporozes profilaksei.
Lai būtu panākumi darbā, svētku mielastā tiek iekļauts vistas cepetis. Vistas gaļā ir augsts olbaltumvielu saturs, tādējādi tā satur visas cilvēka organismam nepieciešamās neaizvietojamās aminoskābes. Olbaltumvielas un aminoskābes ir svarīgs ķermeņa “būvmateriāls”, kas stiprina skeletu, uztur muskuļu masu, kā arī rada sāta sajūtu, pasargā no dažādu slimību rašanās un progresēšanas.
Dažādos ēdienos – gan salātos, gan cepešu un zivs pildījumos latvieši liek bietes un burkānus, kas saskaņā ar ticējumiem tiek darīts, lai būtu laba veselība. Bietes un burkāni satur C vitamīnu, B grupas vitamīnus, šķiedrvielas, dzelzi, kāliju, magniju, A vitamīnu, beta karotīnu u.c. vērtīgas uzturvielas.
Šie sakņaugi veicina gremošanu, paaugstina hemoglobīna līmeni, stabilizē glikozes līmeni, un to sastāvā ir arī daudz antioksidantu, kam piemīt pretvēža darbība.
Tradicionāli svētku galdā bez piparkūkām tiek celti arī citi pašcepti apaļas formas cepumi, lai būtu daudz saules.
Visvērtīgākie būs pilngraudu cepumi: auzu pārslu cepumi vai rudzu miltu cepumi.
Tie satur ļoti daudz šķiedrvielu, no kurām īpaši vērtīgs ir beta glikāns – tas spēj samazināt holesterīna un cukura līmeni, ilgāk saglabā sāta sajūtu un enerģiju.
Lai visiem veselīgs un jauks svētku laiks!
Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".