Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Video ISW: Krievija ieņēma Avdijivku, jo tai pirmo reizi izdevās nodrošināt izteiktu gaisa spēku pārsvaru (2)

Avdijivka
Avdijivka Foto: Ekrānuzņēmums no video

ASV Kara izpētes institūta (ISW) eksperti uzskata, ka Krievijas spēki uz laiku ir izveidojuši ierobežotu un lokālu gaisa spēku pārsvaru un pēdējās dienās, kad notika uzbrukumi Avdijivkai, spēja sniegt okupantu sauszemes spēkiem tiešu gaisa atbalstu. Iespējams, šī ir pirmā reize, kad Krievijas spēkiem Ukrainā ir izdevies īstenot šādu operāciju.

Institūta eksperti norādīja, ka kopš 2023. gada sākuma Krievijas bruņotie spēki ir pakāpeniski palielinājuši planējošo bumbu izmantošanu. Taču nesenā masveida planējošo bumbu izmantošana Avdijivkā ir pirmā reize, kad Krievijas aviācija šīs bumbas plaši izmantoja, lai sniegtu gaisa atbalstu kājnieku karaspēkam, kas virzās uz priekšu.

Jaunākās Krievijas izmantotās planējošās bumbas pēc atdalīšanās no lidmašīnas spēj gaisā nolidot līdz pat 100 kilometriem.

Tas, ka Krievija vairāku dienu laikā spēja veikt šos masveida triecienus aktīvākajā frontes līnijas posmā, liecina, ka Ukrainas spēki nespēja liegt tiem piekļuvi gaisa telpai ap Avdijivku, un Krievijas spēki, visticamāk, izmantoja šo īslaicīgo lokālo gaisa pārsvaru, lai atvieglotu ievērojamas pilsētas daļas ieņemšanu.

ISW uzsvēra, ka

Ukrainas brigādes, kas darbojas Avdijivkas tuvumā, pārstāvis 17. februārī paziņoja, ka Krievijas spēki pēdējo 24 stundu laikā uz Ukrainas pozīcijām Avdijivkā ir nometuši 60 planējošās bumbas.

Savukārt Ukrainas militārpersona, kas darbojas šajā teritorijā, sacīja, ka Krievijas karaspēks pēdējās dienās uz Avdijivku ir raidījis līdz pat 500 planējošajām bumbām.

Ukrainas armijas Tavrikas spēku grupas komandieris Oleksandrs Tarnavskis teica, ka Krievijas spēki 14. februārī Tavrikas apgabalā veica 73 gaisa triecienus, kas ir rekordliels skaits, jo Krievijas spēki pastiprināja taktisko izvēršanos Avdijivkā.

Krievijas avoti uzskata, ka krievu veiktā planējošo bumbu izmantošana ļāva Krievijas spēkiem Avdijivkā pārvarēt Ukrainas aizsardzību, savukārt daži Krievijas militārie blogeri apgalvoja, ka Krievijas spēkiem šajā apgabalā bija gaisa pārsvars.

ISW norādīja, ka

Rietumu palīdzības kavēšanās varētu novest pie turpmākiem būtiskiem ierobežojumiem Ukrainas pretgaisa aizsardzībā. Tas varētu ļaut Krievijas spēkiem atkārtot gaisa atbalstu, kas veicināja Krievijas plaša mēroga virzīšanos Avdijivkā.

Ierobežotais pretgaisa aizsardzības sistēmu skaits, sarūkošie pretgaisa aizsardzības raķešu krājumi un pastāvīgie Krievijas raķešu un bezpilota lidaparātu uzbrukumi pilsētām aiz frontes līnijas, visticamāk, liks Ukrainai izdarīt sarežģītu izvēli par to, kuras frontes līnijas daļas saņems pretgaisa aizsardzību.

Turklāt Krievijas gaisa pārsvars ļaus Krievijas spēkiem agresīvāk virzīties gar frontes līniju.

Militārie analītiķi arī norādīja, ka Ukrainas bruņotie spēki virs Doņeckas apgabala notrieca trīs Krievijas iznīcinātājus, divus Su-34 un vienu Su-35, kā arī izmantoja trūcīgos pretgaisa aizsardzības līdzekļus, lai palīdzētu nosegt Ukrainas spēku izvešanu no Avdijivkas. Svētdienas rītā ap plkst.6.00 notriekta vēl viena Krievijas lidmašīna Su-34.

Tomēr,

ja Rietumi turpinās aizkavēt militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai, taktiku, kas izrādījās veiksmīga Avdijivkā, Krievija var atkārtot plašākā mērogā,

uzskata ASV Kara izpētes institūta (ISW) eksperti.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu