56 gadus vecais Roberts ir viens no daudziem 2. tipa diabēta pacientiem Latvijā, kurš par savu diagnozi uzzinājis ļoti novēloti – jau tuvojoties 40 gadu slieksnim, lai gan pirmos aizmetņus tam jutis jau skolas laikā.
Pēdējos gados Latvijā būtiski pieaudzis reģistrēto 1. un 2. tipa cukura diabēta pacientu skaits, sasniedzot 100 000 cilvēku. Kopš 2010. gada 2. tipa cukura diabēta gadījumu skaits kopumā palielinājies par 31,2%, bet 1. tipa – par 26,2%. 2. tipa cukura diabēts (2TCD) ir hroniska vielmaiņas slimība, ko raksturo paaugstināts cukura līmenis asinīs insulīna darbības traucējumu dēļ. 2. tipa diabētu mēdz saukt par dzīvesveida slimību, jo bieži vien tā pamatā ir tieši mazkustīgums un neveselīga pārtika. Jo agrākā vecumā sākas liekā svara problēmas, jo agrāk var sākties slimība. Diemžēl tās novēlota diagnosticēšana un izraisītās komplikācijas var būt ļoti bīstamas.
Sportošana slimību “bremzējusi”
Atklājot savu slimības vēsturi, Roberts vispirms piemin vecotēvu, kurš bijis neliela auguma (172 centimetri), apaļīgs, un viņam ļoti paticis ēst treknu gaļu ar rupjmaizi. Tad, kad viņš saēdies rupjmaizi, parasti teicis: “Nav labi ar sirdi, nav labi…” Arī Roberts 4., 5. un 6. klasē no rīta apēdis maizīti ar kaut ko un, ejot uz skolu, jutis, ka nav labi – stress, nervi… Līdz kādiem gadiem 20 vairs tam nav pievērsis īpašu uzmanību, jo neviens par to nerunāja. “Manā bērnībā tādu slimību vispār nepazina un par to nerunāja,” viņš atceras. Kad palicis 21, atkal jutis, ka ir ļoti slikti – sirds skrien. Pulss bijis 140. Pēc atsevišķu produktu apēšanas 15–20 minūšu laikā pulss varēja pakāpties līdz 120–140 atzīmei, radot nogurumu, auga svars. Tomēr tajā laikā Roberts daudz sportojis, un, kā viņam tagad šķiet, tieši fiziskā slodze bijusi tā, kas problēmu mazinājusi un diabēta komplikācijas attālinājusi. Roberts jaunībā ļoti gribējis līdzināties amerikāņu aktierim un režisoram Silvestram Stallonem, tāpēc bieži apmeklējis treniņus un cītīgi trenējies kultūrismā. Tomēr “sirds skriešana” laiku pa laikam atkal likusi sevi manīt, bet tikai pēc vēl daudziem gadiem nākusi atklāsme, ka problēmas sakne ir insulīna rezistence, kas saistīta ar ogļhidrātu nepanesamību.