LAPNA valdes priekšsēdētājs Jānis Gaigals uzsvēra, ka būtu nepieciešama radošāka pieeja zaļā publiskā iepirkuma nosacījumiem.
“Nevar gurķus iepirkt tāpat kā būvdarbus. Pārtikas produktu iepirkumos vajadzētu būt sistēmai, ka vispirms piesakās tuvākā reģiona saimniecības, un, kad kvotas ir izpildītas, tad var pieteikties nākamais reģions.
Tikai tad, ja vietējie ražotāji nespēj nodrošināt nepieciešamo produkciju, to var importēt. Esmu pārliecināts, ka Latvija var apgādāt sevi ar visu veidu pamatproduktiem,” teica Gaigals.
Viņš vienlaikus uzsvēra, ka lauksaimniekiem ir svarīgi plānot apjomus, ko arī var izdarīt, ja ir zināms, kad pašvaldības iecerējušas ēdināšanas pakalpojumu iepirkumus, un kādas ir gaidāmā apjoma prognozes. “Manuprāt, arī tas nav neizdarāms, jo demogrāfijas dati ir pieejami, pašvaldības arī var prognozēt skolu apmeklējumu,” sacīja Gaigals.
Latvija, tāpat kā citas Eiropas Savienības dalībvalstis, ir apņēmusies vienlaikus sasniegt zaļā kursa mērķus, kas paredz samazināt emisijas, ko daļēji var panākt, padarot transporta nozari videi draudzīgāku, īsinot piegādes ķēdes, arī ražotājiem vairāk orientējoties uz “zaļākiem” procesiem. Teorijā valsts pārvaldei būtu jārāda priekšzīme, un tieši ar iepirkumiem ir iespēja stiprināt pāreju uz ilgtspējīgu un aprites ekonomiku.
“Eiropas Savienības standartu un ilgtspējas prasību ieviešana nav lēta, līdz ar to pieaug ražošanas izmaksas, un produkts ir dārgāks. Taču šie standarti un to ievērošana nozīmē, ka pārtika, kas ražota Eiropas Savienības valstīs, ir droša, kvalitatīva, piemēram, var izsekot līdz pat kūtij, kur katra ola ir izdēta,” teica LAPNA valdes priekšsēdētājs.