Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Kremļa boti izplata rakstus, kuros apgalvo, ka “Islāma valsts” nav atbildīga par teroraktu Piemaskavā (11)

Foto: AFP/SCANPIX

Maskavas Kremļa dezinformācijas izplatīšanas tīkls sācis masveidā publicēt un izsūtīt rakstus, kuros lasītājiem mēģina iegalvot, ka atbildīgas par terora aktu koncertzālē “Krokus Siti Holl” ir ASV, Ukraina, britu izlūkdienests MI-6 un kolektīvie Rietumi kopumā. Savukārt ASV informācija par to, ka atbildību par notikušo uzņēmusies “Islāma valsts”, esot nepatiesa, tā, atsaucoties uz projekta “Bot Blocker/antibot4navalny” datiem, vēsta izdevums “The Insider”.

Materiālu izplatīšanas shēma ļauj secināt, ka tiek izmantots tas pats robotu tīkls, par kuru “The Insider” ir rakstījis jau iepriekš, proti, tiek popularizētas viltus “mediju” vietnes, piemēram: spiegel.ltd, grenzezank.com, hauynescherben.net, meisterurian.io un daudzas citas.

Tāpat kā iepriekš, tiek izmantots tas pats “divu līmeņu robotu” modelis: daži paši publicē saturu, bet citi masveidā to pievieno reālu cilvēku komentāriem sociālajos tīklos, turklāt par tēmām, kas ar terora aktu nemaz nav saistītas, piemēram, ziņojumiem par futbola spēli.

Saskaņā ar Meta sniegto informāciju, surogātpasta uzbrukumu īsteno Eiropas sankcionētie IT uzņēmumi “National Technologies” un Sociālā dizaina aģentūra (ASP). “National Technologies LLC” īpašnieks ir “Rostec”. Boti arī reklamē tīmekļa vietni EuroBRICS, kurai ir pierādītas saiknes ar Krievijas Ārējā izlūkošanas dienesta (GRU) Speciālo dienestu centru (v/h 54777). Iepriekš Eiropas Savienība piemēroja sankcijas pret digitālās informācijas manipulācijas kampaņas dalībniekiem, kuru vidū bija iepriekš minētās “National Technologies”, ASP, kā arī vairāki tās pašas GRU vienības “54777” virsnieki.

Šādi materiāli tiek izplatīti arābu, angļu, franču, itāļu, poļu, spāņu, vācu un poļu valodā, kā arī ivritā. Kā norāda “Bot Blocker”,

šī ir pirmā reize, kad tīkls izmanto vairākas valodas, - acīmredzot Kremļa propagandas izplatīšana arvien vairāk tiek orientēta arī uz Rietumu auditoriju.

Piemēram, vācu izdevuma “Der Spiegel” klons ir publicējis rakstu ar virsrakstu “Legalizēts terorisms. Terorakts Krievijā aktualizē jautājumu par Ukrainas sadarbību ar islāmistu teroristu grupējumiem”. Taču šis tīkls Kremļa naratīvus izplata ne tikai pazīstamu plašsaziņas līdzekļu klonos. Tiek izmantotas arī savas tīmekļa vietnes, kas izskatās kā parastas ziņu aģentūras. Konkrēti tas ir portāls “Il Correspondente”, kas raksta itāļu valodā. Kādā rakstā par jaunāko teroraktu ar virsrakstu “Terors atgriežas Maskavā” teikts, ka “Kijivas režīms uzņemas tiešu atbildību par slaktiņu Krokusā. Ukraina ir kļuvusi par globālu centru, kurā ASV un Apvienotā Karaliste vervē un apmāca teroristu šūnas”.

Citā rakstā “autors” secina, ka ar uzbrukumu ir saistītas ASV un Ukraina, jo “teroristi darbojās kā apmācīti karavīri un izmantoja militāro taktiku, kas raksturīga algotņiem”, un pēc apšaudes devās Ukrainas virzienā (šo informāciju iepriekš izplatījuši Krievijas drošības spēki).

Pēc Krievijas prezidenta “vēlēšanām” Kremļa botu tīkls sāka informācijas kampaņu, kuras mērķis, iespējams, bija radīt priekšstatu par Krievijā notikušo prezidenta vēlēšanu leģitimitāti, tā, atsaucoties uz “Bot Blocker” analīzi, raksta “Agenstvo”. Angļu, franču, vācu un ukraiņu valodā rakstītajos tvītos tika popularizētas trīs tēzes, kas saistītas ar Krievijas “vēlēšanām”. Pirmā bija, ka Krievijā notikušas konkurētspējīgas vēlēšanas, kurās daudzi krievi patiesi atbalsta Vladimiru Putinu, un ka pašai Krievijai ir senas demokrātijas tradīcijas. Pārējās divas tēzes ir saistītas ar Ukrainu. Pirmā tēze ir, ka Ukrainas varas iestādes pieļāvušas kļūdu, atceļot vēlēšanas, un otrā - ka Ukrainai vajadzētu atteikties no atkrieviskošanas, tai skaitā atzīt krievu kultūru.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu