Ūdens "magnēts" sejas ādai - viss nezināmais par hialuronskābi

Egoiste
Foto: shutterstock.com

Vai zini, kas patiesībā ir hialuronskābe (HA) un kāpēc tā aizvien biežāk dzirdama kosmētikas līdzekļu, īpaši krēmu un serumu, reklāmās? Kādas ir šīs vielas unikālās spējas un kāpēc tā ir tik nepieciešama mūsu ādai?

Sadarbībā ar aptieku tīkla "Apotheka" sertificēto farmaceiti Amandu Ozoliņu iepazīsim mītus un patiesību par visu, ko slēpj nosaukums "hialuronskābe".

Kas slēpjas aiz šī nosaukuma?

Hialuronskābe ir viens no spēcīgākajiem un iedarbīgākajiem dabiskajiem ādas mitrinātājiem, kas spēj piesaistīt un noturēt ūdens molekulas mūsu ādā. Līdz ar to tā spēj izlīdzināt sīkas grumbiņas un nodrošināt vajadzīgo liftinga efektu.

"Līdzās kolagēnam un elastīnam HA ir arī viens no trīs galvenajiem dermu jeb ādu veidojošajiem "vaļiem".

Hialuronskābe ir disaharīdu polimēru molekula, kas dabiski sastopama absolūti visos orgānos, arī kaulaudos, saistaudos, asinīs un, protams, ādā. Tā, piesaistot mitrumu, veicina elastīna un kolagēna sintēzi, kā arī aizsargā ādu no brīvajiem radikāļiem," uzsver Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa. 

Foto: shutterstock.com

Izrādās, mūsu ādas šūnas jau dabiski ražo hialuronskābi. HA, kas pazīstama arī kā hialuronāns vai hialuronāts, ir lipīga, slidena, želejveida viela, ko cilvēka organisms ražo kā nātrija hialuronātu.

"HA ir atrodama gandrīz visos dzīvnieku un cilvēku audos, bet visvairāk tās ir ādā (dermā un epidermā) - gandrīz 50%. Tāpēc nav pārsteigums, ka tās nosaukums ir nonācis tieši ādas kopjošajā kosmētikā,"  stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.

Vēl kāda nianse, ko būtiski ņemt vērā, - tā kā hialuronskābe jau ir dabiski atrodama ādā, vairākumam HA lietotāju nevajadzētu rasties nekādai alerģiskai reakcijai.

To var saukt dažādi, bet tā nav skābe!

"Hialuronskābe nav skābe! HA ir biopolimērs, kas pieder pie glikozaminoglikānu klases, - tātad vairāk pat cukura molekula. Šāda veida vielām piemīt spēja piesaistīt ievērojamu daudzumu ūdens molekulu," uzsver farmaceite. 

Terminu “hialuronskābe” pirmo reizi izdomāja Karls Meiers un Džons Palmers 1934. gadā. Tās nosaukums cēlies no vārdiem hialoīds, kas nozīmē “caurspīdīgs”, un uronskābe, kas ir cukura skābju klase.

Tomēr atkarībā no molekulārās struktūras hialuronskābei var būt dažādas īpašības un dažādi nosaukumi.

Hialuronskābe - aizsargā, mīkstina un noturas ādas virsējā slānī.

Hialuronāns, nātrija hialuronāts - iekļūst nedaudz dziļākos ādas slāņos un ir ar mitruma bloķēšanas spējām.

Nātrija hialuronāta šķērspolimērs - īpaši dziļi iesūcas dermas slānī, un tam ir ilgstoša mitrinoša iedarbība, kas palīdz izlīdzināt smalkās krunciņas.

"Nereti klienti apmulst, dzirdot vārdu "skābe" - tā saistot HA ar ko līdzīgu kā pīlings ar augļskābēm, kas ir pavisam kas cits," komentē farmaceite. 

HA ir kā ūdens magnēts mūsu ādai!

Tāpat kā sūkļi, mitrinātāji, tostarp hialuronskābe, saglabā mitrumu un ūdeni arī pēc to uzsūkšanas. Tā novērš transepidermālo ūdens zudumu (TEWL) - ūdens iztvaikošanu caur ādu. Gluži kā magnēts tā pievelk ūdeni un kādu laiku notur - neļauj tam iztvaikot. 

"Faktiski HA spēj piesaistīt un noturēt līdz pat 1000 reižu lielāku ūdens daudzumu nekā pašas svars, un tieši tas veicina pareizu mitruma līdzsvaru mūsu ādā," skaidro farmaceite. "Turklāt hialuronskābe ne tikai palīdz uzturēt labu mitruma līmeni ādā, bet arī veicina šūnu atjaunošanos. Tā aizvieto vecākas šūnas, saules bojājumus, rētas, pinnes ar veselīgākām, jaunākām šūnām, kas uzlabo ādas kopējo izskatu!"

Fakts! Hialuronskābe paliek ādā no 3 līdz pat 12 mēnešiem, krietni ilgāk nekā kolagēns.

Foto: shutterstock.com

Tā dabiski zūd, bet to var atgūt!

Mēs piedzimstam ar lielu šīs skābes daudzumu organismā, bet, sasniedzot pusmūžu, hialuronskābes līmenis samazinās.  "Mums kļūstot vecākiem, samazinās ādas spēja aizturēt ūdeni, kā rezultātā ādā smalkās līnijas kļūst pamanāmākas. Piemēram, sasniedzot jau 40 gadu vecumu, hialuronskābes izzušana strauji paātrinās, bet jau 50+ gados hialuronskābes daudzums cilvēka organismā ir divas reizes mazāks nekā jaunības gados. Labā ziņa - to var papildus atgūt," atklāj farmaceite Amanda Ozoliņa.

Hialuronskābes ienaidnieki:

*pārmērīga sauļošanās;

*toksīni;

*datora ekrāna starojums;

*nepilnvērtīgs uzturs;

*stress un bezmiegs.

Kādai ādai HA būs vispiemērotākā? Kā nekļūdīties izvēlē un kā pareizi lietot?

Farmaceite stāsta, ka cilvēki, kuri meklē aptiekās kosmētikas līdzekļus, nereti to dara grūtāku ādas problēmu risināšanas rezultātā. Viens no visbiežākajiem iemesliem ir pārlieku liels ādas sausums kā rezultātā rodas pat ādas zvīņošanās. "Te būtiski ir konsultēties ar farmaceitiem, jo ne vienmēr šajā gadījumā derēs visbarojošākais, treknākais vai eļļainākais sejas krēms, kā to iedomājušies ir klienti. Tas ir tāpat, kā mēs izkaltušo koku mēģinātu apliet ar olīveļļu, bet mēs taču  laistām to ar ūdeni. Tas pats ir nepieciešams arī sausajai ādai - papildu mitrums," skaidro farmaceite.

Bet HA ir lieliski piemērota visiem ādas tipiem — arī taukainai, jutīgai vai no rozācijas un pinnēm cietušai ādai. HA bieži atrodama krēmos, serumos un ādas mitrinātājos, un to parasti kombinē ar citiem mitrinātājiem jeb vielām, kas samazina mitruma zudumu. Tā HA iedarbojas visefektīvāk - sadarbībā ar citiem kosmētikas līdzekļiem. 

Padoms! Kosmētikas līdzekļus ar hialuronskābi uzklājam uz mitras ādas, jo atceramies, ka tā piesaista ūdeni. Ja to darīsim uz sausas sejas ādas, tad HA mitrumu ņems no mūsu ādas rezervēm, ko mēs nevēlamies!

Visefektīvāk hialuronskābe darbojas serumos, mazāk - krēmu veidā. "Ja lieto serumu atceries to klāt uz mitras ādas un pēc tam sabarot ādu ar krēmu, losjonu vai eļļu - tā noturot HA ādā," iesaka farmaceite.

"Uz ūdens vai želejas bāzes veidoti hialuronskābi saturoši produkti būs piemērotāki taukainai ādai, bet sausai ādai izvēlies uz eļļas bāzes ražotos produktus. Vielu saturošais produktu klāsts veikalos un aptiekās ir ļoti plašs, tāpēc ikvienam ir iespēja izvēlēties – krēmu, serumu, toniku un daudzus citus," papildina Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.

"Protams, šī molekula nav brīnumlīdzeklis, kas atrisinās visas novecošanās problēmas un solīs mūžīgu jaunību, tomēr tā nenoliedzami spēj darīt mūsu sejas ādu veselīgāku un izskatu možāku," uzskata farmaceite.

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka. 

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu