Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Pedikīrs mājas apstākļos: 10 soļi!

Foto: Shutterstock

Lēnītēm tuvojas ilgi gaidītā siltā sezona, kad pēdas baudīs lielāku brīvību apavos. Kā zinām, pedikīrs ir svarīga procedūra, ko patiesībā ikviens varam veikt mājās. Kā parūpēties par pēdu veselību un skaistumu jau tagad, stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.

1. darbība: sameklē pedikīra piederumus

Pirms sāc mājas pedikīru, pārliecinies, vai tev ir visi atbilstošie instrumenti un pēdu kosmētika.

  • Nagu lakas noņēmējs
  • Vannas sāls/aromātiskā eļļa
  • Pēdu vīle vai pumeks
  • Nagu vīle
  • Šķērītes
  • Kāju krēms/losjons
  • Kutikulu eļļa
  • Nagu laka (laka, bāze un tops)

2. darbība: sagatavo nagus

Laiks beidzot atbrīvoties no pēdējā veiktā pedikīra paliekām! Lai atbrīvotos no nagu lakas, samitrini vates spilventiņu nagu lakas noņēmēja šķidrumā (vēlams izmantot bez acetona) un paturi to uz katra kājas naga dažas sekundes. Kad nagu laka ir uzsūkusi nagu lakas noņēmēju un sāk sadalīties, ar maigu kustību - velkot - notīri nagu. Tā iegūsi perfekti gludu, tīru nagu. 

Foto: Shutterstock

3. solis: iemērc pēdas ūdens vanniņā

Pirms sāc mērcēt pēdas, pirmais darbs — un tas ir svarīgi — aplūko, vai tev apkārt ir visas pedikīram un arī ne pedikīram nepieciešamās lietas, lai nebūtu nelaikā jāiet tām pakaļ. Tāpat vari piedomāt pie atmosfēras - mūzika, kāda aromātiska svece līdzās, lai uzburtu sev mājas SPA sajūtu. "Atceries, ka pēdu vanniņai nevajadzētu izmantot karstu, bet gan siltu ūdeni. Bļodā vai pēdu vanniņā ieber vannas sāli vai pievieno dažus pilienus ēteriskās eļļas. Tad droši iemērc pēdas (7-10 minūtes), siltais ūdens mīkstinās sabiezējušo ādu un kutikulas jeb ienadžus. Tagad pāris minūtes miera, pirms pārej pie nākamā soļa," iesaka farmaceite. 

Foto: Shutterstock

"Pēdās un ap potītēm atrodas aktīvie punkti, kas spēj ietekmēt kopējo veselības stāvokli organismā, tāpēc ir svarīgi ne tikai rūpēties, lai kājas ir siltumā, jo īpaši rudenī un ziemā, bet arī neaizmirst palutināt pēdas. Ikdienā, kad daudz laika tiek pavadīts stāvus vai kustībā, pēdu vannošana ir lielisks līdzeklis vienlaicīgai noguruma, sāpju un tūskas mazināšanai, kā arī ādas mitruma līmeņa atjaunošanai," piebilst farmaceite.

 4. solis: atbrīvojies no atmirušās ādas

Pēc pēdu izmērcēšanas un nosusināšanas liec lietā pēdu vīli vai pumeku un noberz atmirušo ādu. Noteikti koncentrējies uz papēžiem, kur parasti ādas slānis ir visbiezākais. Atceries, ka uz pēdām āda ir septiņreiz biezāka nekā uz sejas. Tomēr ādu nerīvē agresīvi, lai to nesavainotu. Izmantot jebkādus asus priekšmetus sabiezējušās pēdu ādas noņemšanai ir kategoriski aizliegts! Tāda beršana var smagi traumēt ādu, turklāt paaugstina infekcijas un sēnīšu izplatības risku.

Foto: Shutterstock

"Cīņai ar cietu, saplaisājušu papēžu problēmu ieteicams krēms ar 30% urea. Tas jālieto divas nedēļas un pēc tam jānomaina pret krēmu ar mazāku procentu. Tiesa, aptiekās nopērkams ir krēms arī ar 50%, kas domāts īpaši maigai ādai. Tomēr vēlos atgādināt, ka ieilgušas kāju ādas problēmas ir jārisina speciālista uzraudzībā," uzsver farmaceite.

5. solis: apgriez nagus

Kad pēdas ir gludas, ir pienācis laiks apkopt kāju nagus. Darbojies ar klasiskajām nagu knaiblēm vai šķērēm, lai nogrieztu nagus. Neuztraucieties par to, ka nagu malas neizskatās perfekti - par to nākamajā punktā. Atceries - ar knaiblītēm nags jākniebj uz leju, bet ar šķērēm tas jāgriež taisni.

Foto: Shutterstock

6. solis: pievīlē sev vēlamo kāju nagu formu

Tagad, kad kāju nagi ir ideālā garumā, ir pienācis laiks tos apvīlēt. Paņem nagu vīli un veido nagu malas. Veicot šo darbību, nav jāsteidzas — velti laiku vīlēšanai, līdz visi nagi ir vienādi un tev tīkami. 

7. solis: pievieno dažus pilienus kutikulas eļļas

Neaizmirsti pievērst īpašu uzmanību kutikulām. Lai gan vari izmantot speciālu ienadžu kociņu, lai atspiestu kutikulas, to apgriešanu labāk uzticēt profesionāļiem. Kutikulas aizsargā kāju nagus no baktērijām, un tas ir ļoti būtiski.  Labāk sabaro kutikulas ar dažiem pilieniem speciālās ienadžu eļļas. Tas būtiski uzlabos nagu spīdumu, veselību un izturību.

Foto: Shutterstock

8. solis: izmasē pēdas 

Turpinājumā ar kāju krēmu vai ķermeņa losjonu izmasē pirkstus, pēdas, arī kāju ikrus un, ja ir vēlme, - kājas visā garumā. Šī masāža ne tikai uzlabos pašsajūtu, bet arī palīdzēs mitrināt pēdas pēc skrubēšanas un mērcēšanas. "Kāju krēmu un kopšanas līdzekļu sortiments aptiekās ir ļoti plašs, atliek vien izvēlēties sev atbilstošāko. Tāpat ir nopērkami īpaši krēmi dažādu pēdu ādas problēmu ārstēšanai un novēršanai," uzsver Amanda Ozoliņa.

Foto: Shutterstock

9. solis: uzklāj bāzes pārklājuma slāni

Ar vatīti, kas samērcēta spirtā, notīri katra naga virsmu, noņemot eļļainos atlikumus, kas varētu traucēt nagu lakošanu. Tad uzklāj bāzi. Ja jautā, kam tā vajadzīga, – bāzes kārta darbojas kā barjera starp dabīgajām eļļām, kas nāk no nagiem, un laku, tāpēc ir ļoti svarīgi to uzlikt, ja vēlies, lai pedikīrs ir noturīgs. 

Foto: Shutterstock

10. solis: nolako kāju nagus

Uzklāj divas plānas kārtas nagu lakas, pa vidam ļaujot krāsai dažas minūtes apžūt. Ja ir pagrūti nokrāsot precīzi, pēc tam noslauki laku no ādas ap nagu ar vates kociņiem. Ja nevēlies, lai laka jau nākamajā dienā nolūp, uzklāj krāsojumam arī īpašo nostiprinošo virskārtu jeb topu. 

Pieci ieteikumi pēdu veselībai

Ievēro higiēnu un rūpējies par pēdām ikdienā! „Būtiskākais priekšnoteikums skaistām un veselām pēdām – tā ir rūpīga higiēna. Kājas ieteicams mazgāt vienu divas reizes dienā, ūdenim nevajadzētu būt pārlieku karstam, pēdu mazgāšanai noteikti nevajadzētu izmantot ziepes ar smaržvielām, to vietā labāk lietot bērnu ziepes vai īpašus mazgāšanas līdzekļus, kas piemēroti kājām. Pēc mazgāšanas kājas rūpīgi jānoslauka, izslaukot arī pirkstu starpas, un jāuzklāj tām krēms. Ja kājas pastiprināti svīst, papildus ieteicams lietot arī pēdu dezodorantu vai izsmidzināmo pretsviedru līdzekli. Pēdu skaistumam noderēs arī rīcineļļas vai medus kompreses un vanniņas, kam pievienota mīkstinoša un atsvaidzinoša eļļa, piemēram, lavandas vai eikalipta eļļa. Aptiekās iespējams iegādāties arī speciālas pēdu maskas, kas palīdzēs tad, ja novērojamas kādas problēmas, piemēram, sausa un bojāta pēdu āda,” stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.

Izvēlies atbilstošus apavus! Apaviem jāatbilst pēdas garumam un platumam, tiem jābūt vaļējiem vai darinātiem no dabiskiem materiāliem, tādā veidā ļaujot ādai elpot un mazinot svīšanu. Jāpārliecinās, ka apavi ir ērti un mīksti, pirksti tajos var brīvi izplesties un nav saspiesti. Nevajadzētu izvēlēties apavus ar plānu zoli – tie nenodrošina amortizāciju, kā rezultātā jau pēc īsas pastaigas būs jūtams nogurums un sāpes. Vispiemērotākie būs apavi ar aptuveni trīs četrus centimetru augstu papēdi. Vienus un tos pašus apavus nevajadzētu valkāt katru dienu, tiem jāļauj izžūt un tie regulāri jādezinficē ar antibakteriālu līdzekli.

Aizsargā pēdas pret saules kaitīgo iedarbību! Ilgstoši uzturoties saulē, ar saules aizsargkrēmu nepieciešams rūpīgi noziest ne tikai ķermeni, bet arī pēdas. Aizsargkrēms jāklāj gan uz pēdu augšpuses un apakšas, gan uz pirkstiem un to starpās.

Apkop tulznas, bojājumus un sabiezējumus! Ja pēda traumēta, uz tās ir brūce, nobrāzums, tulzna vai cita veida bojājums, to nepieciešams atbilstoši apkopt. Karstums, pēdas svīšana un vaļēji apavi rada labvēlīgu vidi infekcijas attīstībai, tāpēc visus bojājumus nepieciešams dezinficēt un aizsargāt, uzklājot tiem plāksteri vai pārsēju.

Uzmanies, staigājot ar basām kājām! Lai gan staigāšana bez apaviem uzskatāma par veselīgu, to darot, jāievēro piesardzība. Šādas pastaigas laikā iespējams viegli savainoties, turklāt tādā veidā uz kājām viegli nokļūst baktērijas, kas var izraisīt infekciju. Publiskās vietās noteikti jāvelk apavi, bet pēc staigāšanas ar basām kājām tās jānomazgā. Profilaksei ieteicams lietot dezinfekcijas līdzekli, kas pasargās pēdas no baktērijām, ādas iekaisumiem un plīsumiem.

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu