Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

ASV, ES un Apvienotā Karaliste pieprasījušas, lai AAE pārtrauc sankcionēto preču piegādi Krievijai (1)

Foto: AFP/SCANPIX

Pēc Turcijas un Ķīnas, pret kurām ASV un Eiropas Savienība cēlušas pretenzijas par palīdzību sankcijām pakļauto preču iegādē Krievijai, tagad kārta pienākusi Apvienotajiem Arābu Emirātiem. Turklāt spiedienu uz AAE ierobežot to uzņēmumu darbību, kuri Krievijai piegādā Rietumvalstu aizliegtās preces, vienlaicīgi izdarījušas ASV, ES un Apvienotā Karaliste, tā, atsaucoties uz trīs situāciju pārzinošām personām, ziņo aģentūra Reuters.

ASV, Lielbritānijas un Eiropas amatpersonas pagājušajā nedēļā apmeklēja AAE kā daļu no koordinētiem centieniem nepieļaut, lai sankcijām pakļautās preces nonāktu Krievijā, aģentūrai pastāstīja Lielbritānijas Ārlietu ministrijas pārstāvis. Jo īpaši viņiem tika lūgts sniegt sīkāku informāciju par Emirātu eksportu un divējāda lietojuma preču, kuras varētu tikt izmantotas ieroču ražošanā, reeksportu. ASV Valsts departamenta preses pārstāvis sacīja, ka ASV delegācija apmeklēja AAE kā daļu no notiekošā dialoga par Krievijas militāri rūpnieciskā kompleksa izmantoto produktu reeksporta apkarošanu.

AAE iestāžu pārstāvis aģentūrai Reuters neapstiprināja sarunas, taču norādīja, ka ir noteikts aizliegums piegādāt dažas divējāda lietojuma preces, “kas, šķiet, ir ļoti svarīgi, lai mazinātu konfliktu Ukrainā”. Saskaņā ar provizoriskiem datiem šogad šādas preces nav eksportētas vai reeksportētas, viņš teica.

AAE ir kļuvuši par vienu no galvenajiem sankcijām pakļauto preču piegādes centriem Krievijai līdzās Turcijai, Vidusāzijas un Aizkaukāza valstīm un Ķīnai. Jo īpaši šogad Krievijas karaspēkam okupētajās teritorijās sāka piegādāt Īlona Maska uzņēmuma “SpaceX” satelīta interneta termināļus “Starlink”. AAE ir kļuvuši par vienu no importa kanāliem, ko jau izmanto desmitiem tiešsaistes veikalu Krievijā. Aprīkojums no Dubaijas tiek importēts uz Krieviju “burtiski tonnām”, ComNews pastāstīja kāds satelītsakaru tirgus dalībnieks.

Rietumi bažījas, ka AAE uzņēmumi ir iesaistīti datoru mikroshēmu, elektronikas, darbgaldu un citu sankcijām pakļautu preču piegādē Krievijai, kuras varētu tikt izmantotas kara turpināšanai Ukrainā, ziņo aģentūras Reuters avoti. Viņi sacīja, ka AAE amatpersonas pagājušajā nedēļā atkārtoja septembrī sniegtās garantijas par eksporta kontroles ieviešanu, bet nesniedza pierādījumus par šādiem pasākumiem.

Cilvēki, kas ir pazīstami ar Rietumu diplomātiskajiem centieniem, apgalvo, ka sankcijas drīzumā varētu tikt piemērotas vēl vairākiem AAE uzņēmumiem. Iepriekš ASV piemēroja sankcijas vairākiem vietējiem uzņēmumiem, tostarp tiem, kuru tankkuģi, pērkot naftu no Krievijas, pārkāpa cenu griestu prasību. Un AAE bankas sāka ierobežot darījumus ar Krieviju, baidoties, ka varētu tikt pakļautas sekundārajām ASV sankcijām.

Šo draudu dēļ arī Turcijas un Ķīnas finanšu iestādes pastiprinājušas kontroli pār maksājumu darījumiem ar Krieviju. Rezultātā Turcijas eksports uz Krieviju pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar to pašu periodu 2023. gadā, samazinājās par trešdaļu, savukārt Ķīnas eksports uz Krieviju sāka kristies martā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu