Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Lūsis komentē “Kritiskā masa” jeb kā panākt, ka velosipēdistus necieš pat velosipēdisti (3)

"Kritiskās masas" velobrauciens Foto: Jānis Škapars/TVNET GRUPA

Pagājušajā svētdienā atklāju velosezonu. Sapumpēju riepas visiem trim velosipēdiem, kas bija laimīgi pārziemojuši virtuvē, un kopā ar ģimeni devāmies izbraucienā pa apkaimi. Čiekurkalnā notika sporta svētki un mājražotāju tirdziņš, bet laiks bija perfekti saulains un silts. Vārdu sakot – lielisks velosezonas sākums.

Pagājušajā svētdienā atklāju velosezonu. Sapumpēju riepas visiem trim velosipēdiem, kas bija laimīgi pārziemojuši virtuvē, un ar ģimeni devāmies izbraucienā pa apkaimi. Čiekurkalnā notika sporta svētki un mājražotāju tirdziņš, bet laiks bija perfekti saulains un silts. Vārdu sakot – lielisks velosezonas sākums.

Savukārt pirms gandrīz apaļiem pieciem gadiem es uzrakstīju rakstu “Kritiskās domāšanas trūkuma masa”. Šo piecu gadu laikā pilnīgi nekas nav mainījies, un šis raksts joprojām reizi gadā ir tikpat aktuāls kā toreiz.

Nupat atkal notika pasākums “Kritiskā masa”, kurā daļa galvaspilsētas velosipēdistu jau divdesmito gadu pēc kārtas it kā cenšas pievērst uzmanību veloinfrastruktūras problēmām pilsētā. Saku “it kā”, jo, kā redzams, jau divdesmit gadus šie braucieni dod neko, pilsētas vadībai ir vienalga, bet rezultātā arvien lielāks skaits pilsētnieku sāk ienīst velosipēdistus.

Bet par visu pēc kārtas. Laiku pa laikam atceros par “Dienvidparka” sēriju, kurā Kārtmens ieraudzīja kaut ko tik smieklīgu, ka tas izsita viņa humora izjūtas korķus. Viņš saprata, ka tā ir smieklīgākā lieta, ko jebkad redzējis, tāpēc nez vai vairs jebkad dzīvē spēs atkal smieties.

Man bija diezgan līdzīgas izjūtas, skatoties dažādus video un lasot dalībnieku ierakstus par šī gada “Kritisko masu”. Vienkārši skatījos to visu un domāju: “Tā, šeit man pat nebūs jādomā nekādi smieklīgi salīdzinājumi, šis ir kā skatīties “Monty Python” skeču, tikai aktieri nezina, ka tas ir joks, un skatītājiem ir jautri.”

Lai arī pasākuma dalībniekiem droši vien ir sajūta, ka paveikuši lielisku darbiņu un pievērsuši uzmanību infrastruktūras problēmām, tūdaļ parādīšu tās lietas, ar ko “Kritiskā masa” paliks atmiņā visai pārējai nācijai.

Tātad – vispirms jau Martas tvīts: “Manas aizdomas apstiprinājās un pati VP teica, ka viņiem ir uzdevums no augšas likt masai ievērot csn. Pagājušajā gadā policija sadarbojās un arī brauciens ātrāk noslēdzās, jo plūsmai nebija pārrāvumu.”

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu