Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Latvija paudusi nosodījumu Krievijas kiberaktivitātēm pret Vāciju un Čehiju

Kiberuzbrukums. Ilustratīvs foto.
Kiberuzbrukums. Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Latvija nosoda Krievijas veiktās ļaunprātīgās kiberaktivitātes pret Vāciju un Čehiju, paziņoja Ārlietu ministrija.

Eiropas Savienības (ES) Augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels piektdien ES dalībvalstu vārdā publicēja paziņojumu par Krievijas ilgstošo ļaunprātīgo uzvedību kibertelpā. ES, tostarp Latvija, stingri nosoda Krievijas kontrolētā grupējuma "APT28" ļaunprātīgo kiberkampaņu pret Vāciju un Čehiju.

Paziņojumā norādīts, ka ES un tās dalībvalstis kopā ar starptautiskajiem partneriem nosoda ļaunprātīgo kiberkampaņu pret Vāciju un Čehiju, ko īsteno "APT28". Borels akcentē, ka tas liecina par Krievijas nepārtraukto bezatbildīgas rīcības modeli, vēršoties pret demokrātiskām iestādēm, valsts iestādēm un kritiskās infrastruktūras nodrošinātājiem visā ES un ārpus tās.

Paziņojumā uzvērts, ka šāda rīcība ir pretrunā ar ANO normām par atbildīgu valsts rīcību kibertelpā. Borels klāsta, ka, neņemot vērā starptautisko drošību un stabilitāti, Krievija ir vairākkārt izmantojusi "APT28", lai veiktu ļaunprātīgas kiberdarbības pret ES, tās dalībvalstīm un starptautiskajiem partneriem, jo īpaši pret Ukrainu.

"ES necietīs šādu ļaunprātīgu rīcību, jo īpaši darbības, kuru mērķis ir degradēt ES kritisko infrastruktūru, vājināt sabiedrības un ietekmēt demokrātiskos procesus. [..] ES un tās dalībvalstis turpinās sadarboties ar saviem starptautiskajiem partneriem, lai veicinātu atvērtu, brīvu, stabilu un drošu kibertelpu," paziņojumā pauž Borels.

ES Augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikā norāda, ka ES ir apņēmības pilna izmantot visu pasākumu spektru, lai novērstu, atturētu un reaģētu uz Krievijas ļaunprātīgo rīcību kibertelpā.

Tāpat Latvija kopā ar NATO sabiedrotajiem piektdien pieņēma Ziemeļatlantijas padomes paziņojumu, paužot solidaritāti Vācijai un Čehijai un nosodot pret tām veiktās ļaunprātīgās kibertaktivitātes, kuras īstenotas nolūkā graut demokrātiskās institūcijas, nacionālo drošību un brīvu sabiedrību.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu