Korfu vilinājums: 13 iemesli apmeklēt šo krāšņo Grieķijas salu

TVNET
Foto: Elena Pavlovich/Shutterstock

Mēdz teikt – ja vēlies sajust īsto Grieķijas garu, dodies uz Grieķijas salām, kas gluži kā dārgakmeņi ir izkaisītas Egejas un Jonijas jūrā. Visās salās jūs pārsteigs gleznainu dabas ainavu pārpilnība, jūras līču dzidrais ūdens, senu vēstures liecību drupas un viesmīlīgi piekrastes ciematiņi, tomēr katrai no tām piemīt savs īpašais un neatkārtojamais šarms. Šoreiz atklāsim 12 iemeslus apmeklēt vilinošo Korfu salu.

Jāsāk ar to, ka Korfu ir Grieķijai netipiska sala – to mēdz dēvēt arī par "itāliskāko" no Grieķijas salām. Šeit valda īpašs brīvības gars – bez mūsu ikdienai tik raksturīgās steigas un stresa. Šķiet, ka Korfu laiks ir apstājies un tam vairs nav varas pār mums, tādēļ tūkstošiem tūristu ir gatavi šeit ierasties ik gadu, lai izbaudītu tikai šai salai raksturīgo atmosfēru.

Korfu – tā ir jūra

Foto: Serenity-H/Shutterstock

Zila, zaļgana, sudrabaini zaigojoša, rītausmā, saulrietā.... Ar balto smilšu pludmalēm austrumu krastā un Sidari un oļiem klātām Paleokastritsas pludmalēm. Katrai gaumei un budžetam.

Korfu – tas ir baudījums garšas kārpiņām

Korfu salas virtuve ir ietekmējusies no citu valstu tradicionālajiem ēdieniem, taču tie pārsteidz ar garšu daudzveidību un Grieķijas svaigajiem produktiem. Piemēram, pastitsada - pikantā tomātu mērcē sautēta liellopa gaļa, kuru pasniedz ar pastu. Vai sofrito – lēni gatavota teļa gaļa. Savukārt jūras velšu cienītājiem jāizmēģina bordeto (bourdeto) – zivi pikantā mērcē no sīpoliem, olīveļļas, citronu sulas, sāls un, protams, sarkanajiem pipariem.

Korfu – tās ir visas zaļā nokrāsas

Ģeogrāfiskās atrašanās vietas dēļ sala ir ļoti zaļa. Ziemā tajā ir pietiekami daudz lietus un miglas, lai uzturētu sulīgu veģetāciju visa gada garumā.

Korfu – tie ir kumkvati

Foto: nnattalli/Shutterstock

Jā, te brīvā dabā aug sīciņie kumkvati, ko dēvē arī par ķīniešu apelsīniem. Korfu ir vienīgā sala Eiropā, kur šis augs ir iesakņojies un kur kumkvatu audzē rūpnieciskā mērogā. Korfu ir liels kumkvatu liķieru un ievārījumu ražotājs "Mavromatis Koum Quat", kura produkciju var iegādāties uzņēmuma veikalā rūpnīcā un teju visos suvenīru veikalos.

Korfu – tās ir pasakainas ainavas

Foto: proslgn/Shutterstock

Skaistāko skatu medībās jādodas uz Paleokastritsu – ragu salas ziemeļrietumos, ap kuru jūrā “izmētātas” sīkas saliņas. Labākais veids, kā tur nokļūt, ir automašīna. Pa ceļam ieteicams piestāt nelielā ceļmalas kafejnīcā, kas atrodas kalnā, – tās galvenā priekšrocība ir nevis izsmalcināta virtuve, bet gan elpu aizraujošs panorāmas skats, kuru neapnīk vērot stundām ilgi.

Korfu – tie ir simtgadīgi olīvkoki

Foto: Mike Laptev/Shutterstock

Un ne tikai olīvu augļi dažādos sālījumos un marinādēs, bet arī dažādi izstrādājumi no olīvkoka – gan masu produkcija, gan mākslas darbi vienā eksemplārā. Pēc šiem suvenīriem vislabāk ir doties uz salas galvaspilsētu Korfu (Kerkīru). Vispirms, klejojot pa šaurajām ieliņām, apskati veco vai jauno cietoksni un atrodi katedrāli ar Svētā Spiridona relikvijām. Tad, dodoties pastaigā gar krastmalu, nobaudi maltīti kādā no mazajām tavernām, un tikai pēc tam dodies uz kādu no daudzajiem suvenīru veikaliem, kas ir atvērti līdz vēlam vakaram.

Korfu – tās ir vēstures liecības

Ahileja pils ir viena no Korfu salas ievērojamākām kultūrvēsturiskajām apskates vietām, izcils neoklasicisma arhitektūras paraugs. 19. gadsimta beigās pils kalpoja kā Austroungārijas ķeizarienes Elizabetes (Sisī) vasaras rezidence. Grieķu mītiskā varoņa Ahilleja vārdā to nosauca pati ķeizariene, un viena no pils dārza skaistākajām skulptūrām ir mirstošā Ahilleja tēls, kurš pūlas izvilkt bultu no sava papēža.

Korfu – tas ir klosteris kalna galā

Foto: Serenity-H/Shutterstock

Šajā mazajā, ziedu ieskautajā klosterī Paleokatrisā kalna galā mīt tikai 5 vai 6 mūki, un tas galvenokārt ir atkarīgs no tūristu ziedojumiem.

Korfu – tā ir daudzveidība

Gleznaini līči, jahtu piestātnes un daudzi pasakaini kūrorti, kas atrodas blakus viens otram, – noīrē automašīnu un izpēti visu! Atliks tikai izlemt, vai šodien laiskoties jūrā uz piepūšama flamingo netālu no Peļu salas vai vienkārši gulšņāt zaļā zālītē zem palmām savā viesnīcā. Piedzīvojumu kārākie var pat doties ar prāmi uz Albāniju, kas no Korfu atrodas vien nieka pusotra kilometra attālumā.

Korfu – tā ir lidosta pašā jūras krastā un lidmašīnas tieši virs galvas

Foto: Calin Stan/Shutterstock

Lidostas nolaišanās josla atrodas netālu no gleznainās baznīcas Peļu salā. Atpūtnieki lidmašīnu pacelšanos un nolaišanos var vērot no pārdesmit metru attāluma.

Korfu – tie ir kalnu serpentīni

Foto: marekfromrzeszow/Shutterstock

Un zemes ceļi, un kazas ar zvaniņiem kaklā – tās var sastapt jau neilgi pēc nogriešanās no galvenā ceļa. Tev var likties, ka esi apmaldījies, bet nē – pēc simts metriem ceļš tevi atkal atvedīs atpakaļ uz civilizāciju.

No Korfu iedzīvotājiem varam pamācīties nepievērst uzmanību sīkumiem un vienkārši baudīt to skaistumu, kas atrodas visapkārt. Lūk, kaza šķērso ceļu, skaļi sisina cikādes un dienvidu vējš atnes reibinošu pļavas ziedu smaržu. Zemnieks, braucot garām savā traktorā, tev uzsmaida, pamāj ar roku, un tu saproti, cik brīnišķīgi ir atrasties tieši šajā vietā un šajā laikā, ne par ko neuztraucoties un nekur nesteidzoties – tā ir īstā dzīve!

Korfu ­– tā ir mīlestība

Foto: Calin Stan/Shutterstock

Korfu ziemeļrietumos ir "Mīlestības kanāls". Ik gadu šeit ierodas tūkstošiem jauniešu no visas pasaules, jo uzskata: ja iemīlējies pāris, sadevušies rokās, pārpeldēs pāri kanālam, viņi uz visiem laikiem paliks nešķirami. Cita leģenda vēsta: ja zem arkas peld vientuļa meitene, tad drīz viņai būs izredzētais.

Korfu – tas ir Džeralds Darels ar visu viņa ģimeni un citiem zvēriem

Korfu sala ir pazīstama no slavenā rakstnieka Džeralda Darela grāmatām, jo dabas pētnieks šeit pavadīja savu bērnību. Salā tikušas filmētas arī vairākas populārā TV seriāla “Darelu ģimene” ainas.

Foto: Elena Pavlovich/Shutterstock

Daži uzskata, ka māja, kurā reiz dzīvojuši Dareli, joprojām ir saglabājusies, citi apgalvo, ka tā ir zudusi nebūtībā un to nav vērts meklēt. Tādēļ katram pašam jāizlemj, doties meklējumos vai tomēr ne. Jo patiesībā runa nav par māju, bet par šīs salas garu, kas nevienu neatstās vienaldzīgu. Visticamāk, arī tu, gluži kā reiz Džeralds Darels, iemīlēsi Korfu vienreiz un uz visiem laikiem. Atrodoties šeit, rodas apjausma, ka nosaukums "mūžīgās atgriešanās sala" nav tikai skaists epitets – ne velti daudzi, kas te reiz bijuši, atgriežas Korfu atkal un atkal, lai iedvesmotos no Grieķijas atmosfēras un paņemtu nelielu gabaliņu Korfu līdzi savā dvēselē.

***

"Novatours" piedāvā tiešos airBaltic lidojumus uz Korfu reizi nedēļā līdz pat oktobrim. Tūroperatora piedāvājumā arī ir divas citas Grieķijas salas – Krēta un Roda.

Izdevīgus piedāvājumus atpūtai Korfu meklē šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar "Novatours".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu