Krievija kopā ar Ķīnu vēlas uz Zemes dabiskā pavadoņa uzbūvēt pētniecības staciju, taču tai nepieciešama elektrība arī garajā Mēness naktī. Pēc “Roskosmos” vadītāja Jurija Borisova domām, labs risinājums šai problēmai būtu miniatūra kodolspēkstacija uz Mēness, vēsta žurnāls “Der Spiegel”. Tiesa gan, runas par dažādiem Mēness apguves projektiem no Krievijas funkcionāriem ir dzirdētas jau iepriekš, taču līdz šim visas ieceres vienmēr pārceltas uz vēlāku laiku, un nav lielas pārliecības, ka arī AES celtniecība uz Mēness ir kas vairāk nekā tukša plātīšanās.

Krievija, iespējams, ir sākusi izstrādāt atomelektrostaciju plānotajai kopīgajai Mēness stacijai ar Ķīnu: Maskavas Kremļa propagandas aģentūra RIA trešdien citēja Krievijas kosmosa aģentūras “Roskosmos” vadītāju Juriju Borisovu, kurš apgalvoja, ka Krievija plāno laika posmā no 2033. līdz 2035. gadam nogādāt atomelektrostaciju uz Mēness.

Papildus Krievijai un Ķīnai pētniecības staciju uz Mēness vēlas uzbūvēt arī ASV un tās partneri. ASV Nacionālā kosmosa un aeronautikas pārvalde (NASA) jau gadiem ilgi izstrādā reaktoru projektus Mēnesim. Visas valstis saskaras ar problēmu, kā nodrošināt savu potenciālo staciju ar enerģiju Mēness nakts laikā. Ekstrēmi apstākļi Zemes pavadoni ietekmē aptuveni 14 dienas pēc kārtas.