Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

ASV miris pacients, kuram pirmo reizi veiksmīgi transplantēja ģenētiski modificētu cūkas nieri

Foto: Schutterstock.com

ASV 62 gadu vecumā nomiris Ričards Slaimans, pasaulē pirmais pacients, kuram sekmīgi transplantēta ģenētiski modificētas cūkas niere, ziņo aģentūra “Associated Press” (AP). Slaimanam 2024. gada martā Masačūsetsas Vispārējā slimnīcā tika veikta cūkas nieres transplantācija, un pēc divām nedēļām viņš tika izrakstīts. Toreiz ķirurgi apgalvoja, ka transplantētā niere kalpos vismaz divus gadus.

Pirms tam Slaimans kopš 2018. gada dzīvoja ar ziedotu cilvēka nieri, taču pēc pieciem gadiem tā pārstāja darboties.

Masačūsetsas Vispārējās slimnīcas ārsti izteica līdzjūtību Slaimana ģimenei, vienlaikus uzsverot, ka viņi nav saskatījuši nekādas pazīmes, kas liecinātu, ka vīrieša nāve ir saistīta ar transplantāciju.

“Ārstu milzīgās pūles, veicot ksenotransplantāciju, deva mūsu ģimenei vēl septiņas nedēļas kopā ar Riku, un atmiņas par šo laiku paliks mūsu prātos un sirdīs,” paziņojumā norādīja Slaimana ģimene.

Iepriekš cūku nieres tika transplantētas tikai donoriem, kuriem bija diagnosticēta smadzeņu nāve, atgādina aģentūra AP. Tāpat diviem pacientiem tika transplantēta ģenētiski modificēta cūkas sirds, taču abi pacienti dažu mēnešu laikā pēc operācijas nomira komplikāciju dēļ.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu