Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Līdz 2030. gadam diez vai kas uzlabosies: “Gazprom” gaidāmi grūti laiki (10)

Foto: Reuters / Scanpix

Krievijas dabasgāzes monopolists ”Gazprom” nav spējīgs pilnībā kompensēt Eiropas tirgus zaudēšanu ar gāzes piegādēm citos virzienos. Krievijas sāktais karš pret Ukrainu ir sekmējis Maskavas ekonomisko saišu saraušanu ar Rietumiem, un tas īpaši sāpīgi ir “Gazprom”.

Pagājušajā nedēļā “Gazprom” ziņoja par rekordlieliem zaudējumiem pēdējo 25 gadu laikā. 2023. gadā uzņēmuma tīrie zaudējumi bija 6,9 miljardi dolāru. Tas saistāms ar faktu, ka “Gazprom” nespēj pilnībā kompensēt Eiropas tirgus zaudēšanu. Lai arī kompānija ir sākusi eksportēt gāzi alternatīvos virzienos, piemēram, uz Ķīnu, tas nespēs uzlabot situāciju vismaz līdz 2030. gadam, teikts Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas ziņojumā.

“Gazprom” ir izdevies pārorientēt daļu savu piegāžu uz citiem tirgiem, tomēr tie sastāda vien 5-10% no agrākā eksporta apjoma Eiropai. Tālāko piegāžu apjoma palielināšana tiešā veidā ir atkarīga no infrastruktūras projektu īstenošanas austrumu virzienā, piemēram, gāzes cauruļvada “Sila Sibiri 2” izbūve, kam vajadzētu savienot Sibīriju ar Ķīnu.

Britu analītiķi norāda, ka “Gazprom” aplikšana ar augstiem nodokļiem pēdējo divu gadu laikā ir devusi triecienu uzņēmuma spējām veikt investīcijas jaunu tirgu apgūšanā. 2023. gadā “Gazprom” nodokļos ieskaitīja Krievijas budžetā 28 miljonus dolāru, kas sastāda 9% no visu Krievijas valsts kompāniju ienākumiem.

Lielbritānijas izlūki arī piebilst, ka Krievija, visticamāk, pastiprinās nodokļu spiedienu uz “Gazprom”, kā rezultātā “Gazprom” būs spiesti samazināt šogad plānotās investīcijas par vismaz 15%.

Lai spētu tikt galā ar finanšu krīzi, “Gazprom” pagājušajā nedēļā paziņoja, ka meklē pircējus kompānijai piederošajiem īpašumiem Maskavā un Maskavas apgabalā. Tiek pārdotas biroju ēkas, kūrortu kompleksi un kāda autostāvvieta.

Lai arī “Gazprom” pārvalda lielākos gāzes krājumus uz Zemes, kompānijas bizness ir kļuvis nerentabls, jo “Gazprom” cieš ļoti lielus zaudējumus, un pašlaik nevar prognozēt, kad izdosies šo situāciju mainīt.

Svarīgākais
Uz augšu