Saskaņā ar Pasaules veselības organizācijas rekomendācijām pieaugušam cilvēkam dienā vajadzētu lietot mazāk nekā piecus gramus jeb nepilnu tējkaroti sāls, bet bērniem līdz 15 gadu vecumam – vēl mazāk. Pētījumu dati liecina, ka Latvijā aptuveni 70 % iedzīvotāju sāli lieto pārāk daudz, un vidējais patēriņš divas reizes pārsniedz normu, proti, ir ap 11 gramiem dienā.
Paaugstina asinsspiedienu, rada sirds un asinsvadu slimību risku
Pārmērīgs sāls patēriņš paaugstina asinsspiedienu, kas, savukārt, veicina dažādas sirds un asinsvadu saslimšanas, kas ir viens no galvenajiem nāves cēloņiem Latvijā. Tā kā nātrijs aiztur šķidrumu organismā, dažādās ķermeņa daļās var veidoties tūska, kā arī rasties nieru darbības traucējumi – tās centīsies no organisma izvadīt lieko sāli, taču to kapacitāte ir ierobežota.
„Sāls ir pievienots virknei pārtikas produktu, ko lietojam ikdienā – maizei, desai, konserviem, piena produktiem un pat jēlai gaļai –, tāpēc ir vērts pievērst uzmanību pievienotā sāls daudzumam uz iepakojuma. Ja ēdam produktu, kam jau ir pievienots sāls, nav ieteicams šo garšvielu vēl pievienot papildus. Pastāv maldīgs uzskats, ka ēdiens bez sāls ir bezgaršīgs, bet patiesībā augstais sāls patēriņš ir notrulinājis mūsu garšas kārpiņas, kā rezultātā mēs vairs nespējam izjust garšu nianses. Samazinot sāls patēriņu tikai uz dažām nedēļām, jau būs iespējams sajust atšķirību un sāli vairs nekārosies tik daudz kā iepriekš. Paraduma maiņa noteikti atstās pozitīvu iespaidu arī uz organisma vispārējo veselības stāvokli,” rekomendē Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.