Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Foto Gruzīni pie parlamenta ēkas cenšas bloķēt balsojumu par "ārvalstu aģentu" likumu (13)

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / EPA

Svētdienas naktī un pirmdien pie Gruzijas parlamenta Tbilisi turpina pulcēties liels skaits cilvēku, cerot aizkavēt Tieslietu komitejas lēmumu galīgajā lasījumā apstiprināt "ārvalstu aģentu" likumu, kas pieņemšanas gadījumā vājinātu Gruzijas pilsonisko sabiedrību un apgrūtinātu uzņemto kursu uz Eiropas Savienību (ES).

Parlamentārā komisija pirmdien apstiprināja likumprojektu trešajā lasījumā bez nekādiem jautājumiem, labojumiem, vai ieteikumiem. Sēde ilga tikai aptuveni divas minūtes. 

Lai likumprojekts stātos spēkā, tas vēl jāapstiprina parlamentā divos lasījumu, kā arī to jāizsludina Gruzijas prezidentei Salomei Zurabišvili, kura ir "ārvalstu aģentu" likuma sīva pretiniece un solījusi to neizsludināt.

Raidorganizācijas SKY korespondents Tbilisi raksta, ka Gruzijas drošībnieki jau agri no rīta ar spēku mēģinājuši izklīdināt protestētājus. Policistiem izdevās nepielaist demonstrantus vienai no parlamenta ēkas ieejām, lai pa to varētu ieiet deputāti. 

Pie Gruzijas parlamenta dežurē Iekšlietu ministrijas drošībnieku vienības un militārā policija ar ūdens lielgabaliem.

"Protestētāji ir mierīgi, bet policija tāda nav," norāda SKY korespondents Dominiks Vaghorns. 

Izskanējušas ziņas par dažādām taktikām, lai iebiedētu protestētājus un atturētu no tālākas dalības protesta akcijās. Aktīvisti saņem draudīgus zvanus, un pūlī tiek iesūtīti algoti provokatori, kuri uzbrūk aktīvākajiem protestētājiem.

Valdošā partija "Gruzijas sapnis" mēģina panākt likuma pieņemšanu maija vidū.

Protestētāji uzskata, ka pēc Krievijas parauga veidotais likumprojekts apdraudēs Gruzijas tālāko ceļu uz dalību ES, par spīti nesen iegūtajam kandidātvalsts statusam. Eiropeiskais kurss Gruzijā ir populārs – sabiedriskās domas aptaujās iestāšanos ES atbalsta apmēram 80% respondentu, norāda BBC.

Likumprojekts paredz, ka nevalstiskajām organizācijām un neatkarīgajiem medijiem, kuri vairāk nekā 20% finansējuma saņem no ārvalstīm (piemēram, grantu veidā), būs jāreģistrējas kā "ārvalstu varas interešu virzītājiem". Gruzijas Tieslietu ministrija uzraudzītu par ārvalstu aģentiem pasludinātās organizācijas un varētu no tām pieprasīt sensitīvu informāciju. Nesadarbošanās gadījumā šīm organizācijām varētu piespriest naudassodu līdz 9000 eiro.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu