Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Taivāna pelnījusi vietu pie sarunu galda, gatavojoties turpmākajām pandēmijām (1)

Taivānas veselības ministra komentārs
Foto: Publicitātes foto

Trīs Covid-19 pandēmijas gadu rezultāts bija neiedomājami daudz zaudētu dzīvību un nevienlīdzības saasināšanās veselības jomā. Pasaules ekonomika piedzīvoja lejupslīdi, un tika ietekmēta cilvēku dzīve visā pasaulē. Šī pieredze parādīja pašreizējās globālās veselības pārvaldības sistēmas efektivitātes trūkumu, reaģējot uz globāliem veselības apdraudējumiem. Covid-19 vairs netiek dēvēts par starptautisku sabiedrības veselības ārkārtas situāciju (SSVĀS), tirdzniecība un ekonomiskā darbība visā pasaulē ir normalizējusies, tomēr Pasaules Veselības organizācija (PVO) brīdina par X slimības pandēmijas draudiem. Tāpēc ir ļoti svarīgi valstīm visā pasaulē vienoti sadarboties, lai atbalstītu veselības pārvaldību.

Covid-19 pandēmijas laikā PVO un daudzas valstis sāka pārskatīt reaģēšanas stratēģijas. Pārvarot šo krīzi, tika atklātas nepilnības Starptautiskajos veselības aizsardzības noteikumos (2005). Tā visa rezultātā tiek gatavotas izmaiņas. Ierosinātie labojumi ietver pastiprinātu uzraudzību, ziņošanu un informācijas apmaiņu, kā arī uzlabotu gatavību reaģēt un pārskatītus SSVĀS ziņošanas kritērijus. Vienlaicīgi notiek enerģiskas debates par jaunu pandēmijas nolīgumu ar mērķi izveidot stabilu globālo pandēmijas pārvaldības sistēmu, kuras pamatā ir pārskatatbildība, pārredzamība un objektivitāte. Tas var tikt apstiprināts Pasaules Veselības 77. asamblejā.

Tā kā Taivāna nav PVO dalībvalsts, mēs nevaram tieši ietekmēt Starptautisko veselības aizsardzības noteikumu (2005) pārskatīšanu vai pandēmijas nolīguma izstrādi.

Tomēr mēs joprojām esam ļoti noraizējušies par šo būtisko dokumentu saturu un izstrādi.

Mēs vēlamies papildināt pandēmijas pārvaldību ar saviem ieskatiem un mācīties no starptautiskās paraugprakses. Taivāna bija valsts, kas sākotnēji identificēja epidēmijas risku un nekavējoties veica adaptācijas pasākumus. Turklāt Taivāna aktīvi sniedza svarīgu informāciju globālajiem partneriem un, ievērojot atklātību, ieguva sabiedrības uzticību. Tas bija ļoti svarīgi, lai efektīvi īstenotu pandēmijas politiku. Lai pārvarētu turpmākās pandēmijas, mēs centīsimies pilnveidot pieejas vakcīnu iegūšanai, medicīnas resursu pārvaldībai, tehnoloģiju izmantošanai, cilvēktiesību aizsardzībai un dezinformācijas novēršanai.

Mēs stingri atbalstām grozījumu pieņemšanu un ieviešanu Starptautiskajos veselības aizsardzības noteikumos (2005) un pandēmijas nolīgumā. Mēs aicinām PVO iekļaut Taivānu kā šo dokumentu parakstītāju. Tas ļautu mums sadarboties jaunu vīrusu celmu uzraudzībā, ziņot un veikt informācijas apmaiņu par patogēnu diagnostikas datiem, kā arī kopīgot jaunu vakcīnu un pretvīrusu pētniecības vai klīnisko pētījumu rezultātus. Tas veicinātu kolektīvu globālu rīcību pret turpmākām pandēmijām un noturīgāku starptautiskās sabiedrības darbu pandēmiju apkarošanā.

Mēs mudinām PVO atbalstīt Taivānas iekļaušanu globālās veselības pārraudzībā. Taivāna saglabā apņemšanos iesaistīties šajā darbā, pamatojoties uz profesionālisma un pragmatisma principiem un savu ieguldījumu. Taivāna cenšas sadarboties ar PVO, lai novērstu ģeogrāfiskās atšķirības globālajā veselības drošībā un izveidotu visaptverošu globālo veselības aizsardzības sistēmu.

PVO Veselības ekonomikas padome ir secinājusi, ka veselība kā cilvēka pamattiesības ir atzīta vismaz 140 valstu konstitūcijās. Neraugoties uz to, daudzas valstis nav pieņēmušas un ieviesušas likumus, kas to pilsoņiem nodrošinātu piekļuvi veselības aprūpes pakalpojumiem. Taivāna ir ieguldījusi lielu darbu vispārēja veselības nodrošinājuma sasniegšanā un pēdējo desmitgažu laikā pastāvīgi uzlabojusi veselības aprūpes kvalitāti saskaņā ar PVO ieteikumiem. Taivāna ir efektīvi integrējusi un piešķīrusi sociālās labklājības resursus, lai uzlabotu primāro un mutes veselības aprūpi visiem, īstenotu garīgās veselības programmas un stiprinātu sociālās drošības tīklu. Taivāna ir ieviesusi elastīgu un noturīgu veselības aprūpes sistēmu, kas spēj apkarot gan lipīgās, gan neinfekciozās slimības. Mēs uzlabojam veselību visiem cilvēkiem visā viņu dzīves laikā. Turklāt Taivāna strādā pie savas pieredzes un zināšanu kopīgošanas, lai panāktu vispārēju veselības nodrošināšanu un palīdzētu starptautiskajai sabiedrībai nodrošināt veselību visiem sabiedrības locekļiem.

2024. gada Pasaules veselības dienas tēma ir “Mana veselība, manas tiesības”. Tas nozīmē iespēju iestāties par to, lai ikvienam it visur būtu piekļuve kvalitatīviem medicīnas pakalpojumiem, izglītībai un informācijai, kā arī iespēja baudīt drošu dzeramo ūdeni, tīru gaisu, labu uzturu, kvalitatīvu mājokli, pienācīgus darba un vides apstākļus un būt brīvam no diskriminācijas.

Ar valsts un privātā sektora savstarpējas partnerības palīdzību Taivāna ir atbalstījusi globālos centienus, lai īstenotu tiesības uz veselību sadarbībā ar partnervalstīm un starptautiskām organizācijām. Mēs esam uzlabojuši medicīnisko aprūpi mazajās Klusā okeāna dienvidu salu valstīs un uzturu Haiti zemestrīcē cietušajām sievietēm un bērniem, snieguši psiholoģisku atbalstu Ukrainas bēgļiem — sievietēm un bērniem — Rumānijā, kā arī palīdzības sniedzējiem, atbalstījuši pielāgošanos klimata pārmaiņām Karību jūras reģionā un uzlabojuši piekļuvi ūdenim, sanitāriju un higiēnu veselības aprūpes iestādēs Kenijā. Turklāt Taivāna ir sniegusi humāno palīdzību, īstenojot pēckatastrofas atjaunošanas un rekonstrukcijas darbības, kas cilvēkiem ir palīdzējis pārvarēt katastrofas Filipīnās, Japānā, Havaju salās, Turcijā un Indonēzijā.

Taivāna uzskata, ka veselība ir cilvēktiesības. Tomēr PVO politisku iemeslu dēļ neievēro Taivānas 23 miljonu cilvēku tiesības. Taivāna joprojām ir nelokāms partneris, aizstāvot visu cilvēku tiesības uz veselību it visur.

Mēs prasām PVO un visām attiecīgajām pusēm atzīt Taivānas ievērojamo ieguldījumu pasaules sabiedrības veselībā un cilvēku tiesībās uz veselību.

PVO ir noteikti jāpieņem atvērtāka pieeja un jāparāda elastība, ievērojot profesionalitātes un iekļautības principus. Pragmatiski Taivāna būtu jāiekļauj Pasaules Veselības asamblejā un visās PVO sanāksmēs, pasākumos un mehānismos, jo īpaši tajos, kas attiecas uz PVO pandēmijas nolīgumu. Tādējādi Taivānai būtu labākas iespējas sadarboties ar globāliem partneriem, lai atbalstītu PVO konstitūcijā noteiktās cilvēka pamattiesības uz veselību un ANO ilgtspējīgas attīstības mērķos atbalstīto vīziju — neatstāt novārtā nevienu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu