Gruzijā pie varas esošā partija "Gruzijas sapnis" ar nedemokrātisko "ārvalstu aģentu" likumu apstādinājusi valsts virzību uz Eiropas Savienību, jo iestāšanās procesā nepieciešamās reformas nozīmētu, ka pie apvāršņa jau parādās valdīšanas gals. Kā "Gruzijas sapnis" iecerējis noturēties pie varas par spīti plašajiem protestiem, intervijā portālam TVNET stāsta Rondeli fonda vecākais pētnieks Tornike Turmanidze.

Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili solījusi likumprojektam uzlikt veto, tas būs simbolisks solis, jo viņa nevar vienpersoniski apturēt likuma tālāko virzību. Visticamāk, ka mēneša beigās prezidentes veto tiks apiets un likums stāsies spēkā.

"Partija "Gruzijas sapnis" un tās dibinātājs, Krievijas oligarhs Bidzina Ivanišvili grib palikt pie varas mūžīgi," norāda Turmanidze. "Pagātnē jau ir bijušas vērojamas autoritāras tendences un atkāpšanās no demokrātiskajām normām. Taču tagad viņi mēģina nostiprināt autoritārismu un mainīt ārpolitisko orientāciju projām no Rietumiem, uz Krievijas un citu autokrātisku režīmu pusi."

68 gadus vecais miljardieris Ivanišvili savu bagātību sapelnīja 90. gados Krievijā – pirmajās kapitālisma vēsmās tirgoja datorus un telefonus, bet drīz vien, izmantojot sakarus, tika pie privatizācijas labumiem banku un metalurģijas sektoros. Pašlaik viņa bagātība tiek lēsta lielāka par Gruzijas gada valsts budžetu, taču tās avoti ir visai mīklaini. Ivanišvili savu naudu pludina politikā – 90.gadu vidū Krievijā nosmēla balsis Borisa Jeļcina galvenajam oponentam, bet 2000.gadu sākumā atgriezās Gruzijā un sāka iesaistīties turienes politikā.