Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Video Irānas prezidenta helikopters veic avārijas nosēšanos pie Azerbaidžānas robežas (2)

Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Helikopters ar Irānas prezidentu Ibrahimu Raisi ir veicis “smagu piezemēšanos” netālu no Džulfas pilsētas pie Azerbaidžānas robežas, tā, atsaucoties uz Irānas valsts televīziju, ziņo aģentūra “Associated Press”. Savukārt ziņu aģentūra IRNA apgalvo, ka nevarot izslēgt arī helikoptera katastrofas iespēju. Lidaparāta meklēšanā pašlaik iesaistījušās 16 glābēju komandas.

Glābēji cenšas nokļūt notikuma vietā, norāda AP.

Operāciju apgrūtināja laika apstākļi – lietus un spēcīgs vējš.

"Sarežģītie laikapstākļi un spēcīgā migla apgrūtinājuši glābšanas komandu nokļūšanu līdz negadījuma vietai," vēstīja valsts televīzija.

Kopā ar Irānas prezidentu helikopterā atradās arī valsts ārlietu ministrs Husains Amīrs Abdullahjāns (Dr Hossein Amir Abdollahian). Irānas ziņu aģentūra Tasnim vēsta, ka konvojā bija trīs helikopteri, no kuriem divi droši ieradās galamērķī.

Raisi ceļoja pa Irānas Austrumazerbaidžānas provinci. Valsts televīzija ziņo, ka negadījums notika netālu no Džolfas pilsētas pie Azerbaidžānas robežas, aptuveni 600 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Irānas galvaspilsētas Teherānas.

Raisi bija ieradies Azerbaidžānā agrā svētdienas rītā, lai kopā ar Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alijevu atklātu aizsprostu. Šis ir trešais dambis, ko abas valstis ir uzcēlušas uz Aras upes.

Irāna izmanto lielu skaitu helikopteru, taču starptautiskās sankcijas apgrūtina šo lidaparātu rezerves daļu iegādi. Lielākā daļa valsts militārās aviācijas flotes ir no laika pirms 1979. gada Islāma revolūcijas.

63 gadus vecais Raisi ir stingrās līnijas piekritējs, kurš agrāk vadīja valsts tiesu sistēmu. Viņš tiek uzskatīts par Irānas augstākā līdera Ajatollas Ali Hamenei protežē, un daži analītiķi ir izteikuši pieņēmumu, ka viņš varētu aizstāt 85 gadus veco līderi pēc viņa nāves vai atkāpšanās no amata.

Raisi uzvarēja 2021. gada Irānas prezidenta vēlēšanās, kas bija vēlēšanas ar zemāko vēlētāju aktivitāti Islāma Republikas vēsturē. ASV ir noteikušas sankcijas Raisi to skaitā par viņa līdzdalību tūkstošiem politieslodzīto masveida sodīšanā ar nāvi 1988. gadā asiņainā Irānas un Irākas kara beigās.

Raisi vadībā Irāna bagātina urānu gandrīz līdz ieroču kvalitātes līmenim un kavē starptautiskās kodoltehnoloģiju pārbaudes. Irāna ir apbruņojusi Krieviju tās karā pret Ukrainu un uzsākusi masveida bezpilota lidaparātu un raķešu uzbrukumu Izraēlai tās karā pret teroristu grupējumu Hamās Gazas joslā. Irāna ir arī turpinājusi apbruņot hutiešu nemierniekus Jemenā un hizbollah kaujiniekus Libānā.

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu