FOTO un VIDEO Rīgā atkārtoti piketē pret EP priekšvēlēšanu debatēm krievu valodā (9)

Papildināts
TVNET/LETA
Papildināts 16:31, 20. maijs, 2024

Pirmdien, 20. maijā, Rīgā, Līvu laukumā, aptuveni 100 cilvēku piketē pret Eiropas parlamenta (EP) priekšvēlēšanu debatēm krievu valodā.

Piketētāju vidū ir vairāki "Nacionālā apvienības" deputāti.

Piketētajiem rokās ir plakāti, kuros pausts aicinājums "ļaut krieviem domāt latviski" un pārliecība, ka "divas valodas rada divas frontes". Sanākušie arī dzied latviešu tautas dziesmas, rībina bungas un skandina "Latvija! Latvija!".

Piketētāji aicina ievērot Satversmi un ir pret "Krievijas valodu". Vēsturniece Kristīne Jarinovska uzrunā pauda pārliecību, ka krievu valoda Latvijā nav mazākumtautību valoda, bet "federatīvas idejas un okupācijas idejas daļa". Savukārt citi protestanti uzsvēra to, ka latviešiem pašiem ir jāparāda savai valstij, ka vēlas šeit vairāk dzirdēt latviešu valodu.

Piketa laikā aptuveni pieci piketētāji devās iekšā ēkā, kurā atrodas Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) birojs.

SEPLP loceklis Jānis Eglītis vēlāk tviterī ziņoja, ka padome šodien tikās "ar radošās inteliģences pārstāvjiem" un uzklausīja viņu viedokli debašu krievu valodā jautājumā. Eglītis piekrīt, ka valodas lietojums "nav tikai un vienīgi redakcionāls lēmums". Viņaprāt, tas var būt, un tam ir jābūt sabiedriskā pasūtījuma jautājumam.

Papildus Eglītis pauda neizpratni, kā Latvijas Televīzija (LTV) spēs izpildīt vienu no sabiedriskā pasūtījuma uzdevumiem, proti, nodrošināt līdzsvarotu un politisko viedokļu daudzveidību aptverošu Eiropas parlamenta vēlēšanu atspoguļojumu, ja daļa kandidātu tajās atsakās piedalīties. Tāpat padomes loceklim nav skaidrs, kā LTV nodrošinās kvalitatīvas debates, ja tajās piedalīsies kandidāts, kurš nesaprot krieviski.

"Ja debatēs piedalās kandidāts, kas krieviski nesaprot, kā iespējams nodrošināt kvalitatīvas debates, ja būs jātulko vispirms latviski žurnālistu un konkurentu jautājumi un pēc tam atbildes krieviski? Tas nav iespējams, nepārkāpjot vienlīdzīgu attieksmi pret krievu valodas nepratējiem," spriež Eglītis.

Pikets šodien aizritējis bez pārkāpumiem, informēja Valsts policija.

TVNET jau vēstīja, ka šodien Rīgā, Līvu laukumā, notiks pikets pret EP priekšvēlēšanu debatēm krievu valodā.

Pikets pašvaldībā pieteikts no plkst.13 līdz 15. Mītiņu pieteikusi kāda privātpersona.

Līdzīgs protests notika pagājušajā nedēļā, kad pie SEPLP biroja saistībā ar gaidāmajām priekšvēlēšanu debatēm krievu valodā piedalījušies aptuveni desmit cilvēki.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu