Kā izvairīties no biežāk pieļautajām kļūdām mājokļa apdrošināšanā? (1)

TVNET
Foto: Shutterstock

Mājokļu īpašnieki Latvijā aizvien labāk apzinās sava īpašuma patieso vērtību, par ko liecina augošais apdrošināto nekustamo īpašumu īpatsvars. Apdrošināšanas kompānijas lēš, ka šobrīd pret dažādām ķibelēm apdrošinājušies jau aptuveni 40% mājsaimniecību, tomēr tas vēl nenozīmē, ka tās visas patiešām ir pasargātas no finansiāliem zaudējumiem.

Bieži vien mājokļa īpašnieki izvēlas standarta polisi par zemāko cenu, pietiekami neiedziļinoties risku segumos. Dažkārt apdrošināšana tiek noformēta tikai tādēļ, ka to pieprasījusi hipotekāro kredītu izsniegusī banka, un mājokļa īpašnieki dzīvo pārliecībā, ka viņu īpašumam nekas ļauns nevar atgadīties. Tomēr nesenās dabas stihiju izpausmes, krusai izsitot namu logus un vētrām noraujot dzīvojamo māju jumtus vai ārsienu apšuvumu, «atvērušas acis» ne vienam vien mājokļa īpašniekam. Iedarbīga ir arī ugunsgrēkus, mājokļa applūšanu un citus negadījumus piedzīvojušo tuvinieku pieredze.

Apziņa, ka vienā nejaukā dienā var nākties piedzīvot desmitos tūkstošu eiro mērāmus zaudējumus, neapšaubāmi ir biedējoša. Tādēļ mājokļi tiek apdrošināti aizvien lielākā skaitā. Diemžēl šajā procesā joprojām tiek pieļautas būtiskas paviršības, kuru sekas sāpīgi jūtamas negadījuma brīdī. Apdrošināšanas kompānija If Apdrošināšana identificējusi trīs biežākās kļūdas, sniedzot ieteikumus, kā no tām izvairīties.

Nav apdrošināta iedzīve

Izvēloties polisi par viszemāko cenu, mājokļa īpašnieki nereti pat nenojauš, ka apdrošina tikai pašu mājokli. Šāda polise paredz, ka pēc nelaimes gadījuma tiks atlīdzināta vienīgi pašu telpu atjaunošana. Savukārt bojātā iedzīve būs jāremontē vai jāiegādājas no saviem līdzekļiem.

«Apdrošināt var un arī vajag ne tikai pašu nekustamo īpašumu, bet arī to, kas tajā atrodas. Cilvēkiem nereti šķiet, ka mājoklī nekā īpaši vērtīga nav – tikai vienkāršas mēbeles. Taču, saskaitot iedzīves kopējo cenu, izrādās, ka gadu gaitā mēbelēs, sadzīves tehnikā, interjera nieciņos, apģērbā un citos priekšmetos ieguldītā summa pārsniedz daudzus tūkstošus vai pat nereti desmitiem tūkstošus eiro,» uz bieži ignorētu faktu uzmanību vērš If Apdrošināšana vecākā atlīdzību regulētāja Iveta Briede.

Iegādājoties mājokļa apdrošināšanas polisi, var apdrošināt arī iedzīvi, tādējādi sevi pasargājot no neparedzētiem izdevumiem, piemēram, mājokļa apzagšanas gadījumos. Apdrošinātāju pieredze rāda, ka zagļi pēc iekļūšanas īpašumā darbojas ātri un cenšas paņemt nelielas, bet vērtīgas lietas – mazo elektrotehniku, dārglietas, somas, zīmola apģērbus. Viena šāda ātrā reida nodarītie zaudējumi ir ap 2500 eiro, ko polise sedz vien tad, ja tajā iekļauta iedzīves apdrošināšana.

Līguma slēgšanas brīdī jāpatur prātā arī tādi kritēriji kā apdrošinājuma summa, pašrisks, apdrošināšanas noteikumi. Kalkulatorā ikviens pats var jau pirms līguma slēgšanas izpētīt, kā šie faktori ietekmē polises cenu. Tā kā līgumā tiek izmantoti specifiski termini, mājokļa īpašniekiem nevajag baidīties pārrunāt visus nesaprotamos nosacījumus, lai nerastos pārpratumi.

Nav iekļauta civiltiesiskā atbildība

Standarta apdrošināšanas polise sedz ar klientu mājokli saistītās izmaksas, taču ne zaudējumus, kas nodarīti kaimiņiem. Proti, ja dzīvoklī plīsusi ūdens caurule un tā rezultātā sabojātas apakšējo kaimiņu dzīvokļu sienas un griesti, par šo postījumu likvidēšanu būs jāmaksā pašam vainīgajam. Vienīgā iespēja izvairīties no zaudējumiem – iekļaut papildus mājokļa polisē civiltiesiskās atbildības risku. Šāds punkts visus izdevumus pārliek uz apdrošinātāja pleciem. Un tie mēdz būt visai lieli, ņemot vērā celtniecības materiālu dārdzību un remonta veikšanas augstās cenas. Postījumu novēršana vidēji izmaksā ap 1300 eiro.

Tomēr šīs summas viegli var sasniegt pat desmitus tūkstošus, ja, piemēram, dzīvojot sestajā stāvā, gadās nopludināt visus piecus apakšējos stāvus. Tieši tādēļ augšējos stāvos dzīvojošajiem civiltiesiskās atbildības jautājumiem vērts pievērst pastiprinātu uzmanību. Savukārt pirmajā stāvā mītošajiem lielāka uzmanība jāvelta zagļiem viegli pieejamu priekšmetu pasargāšanai un apdrošināšanai. Piemēram, balkonā turētu velosipēdu.

Šo apsvērumu dēļ If Apdrošināšanas speciāliste silti iesaka nevis izvēlēties standarta polisi, bet gan pielāgot to savām specifiskajām vajadzībām.

Māja nav visa saimniecība

Daudzi privātmāju iedzīvotāji maldīgi domā, ka līdz ar mājokļa apdrošināšanu automātiski tiek apdrošināts viss, kas atrodas īpašuma teritorijā. Taču standarta polise attiecas tikai uz pašu ēku un visām būvēm, kuru platība nepārsniedz 10m2.

«Ja tiek apdrošināta privātmāja, pārliecināties vai apdrošināšanas polisē ir iekļautas visas ēkas, būves, kas atrodas īpašumā, tajā skaitā lapenes, saimniecības ēkas, siltumnīcas. Pārliecināties, vai norādītā iedzīves apdrošinājuma summa ir pietiekoša, kā arī noskaidrojiet kādu iedzīves nolietojuma principu piemēro konkrētais apdrošinātājs, lai izvēlētos savai situācijai pareizāko piedāvājumu,» iesaka I.Briede.

Speciāliste iesaka nodrošināties ne vien pret visbiežākajiem negadījumiem kā ūdens noplūdes, elektrosvārstību un pārspriegumu radīti bojājumi elektroierīcēm vai ugunsnelaimes, bet arī pret pavisam ikdienišķiem negadījumiem. Piemēram, kādā mājsaimniecībā bērns netīšām aplēja datoru ar dzērienu, un tā remonts ģimenei būtu izmaksājis 618 eiro, ja vien nebūtu atbilstošs apdrošināšanas segums. Pat pannas izslīdēšana no rokām un uzkrišana uz indukcijas plīts virsmas, saplēšot to, var radīt trīs simtus eiro lielus zaudējumus. Tas ir daudz, ņemot vērā, ka izdevumus kompensējoša mājokļa apdrošināšanas polise mēnesī izmaksā tikai mazliet vairāk nekā Netflix mēneša abonements.

Raksts tapis sadarbībā ar apdrošināšanas kompāniju If.

Uz augšu