Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Menstruāciju piltuve. Vai patiesi ērta alternatīva tamponam?

Foto: Shutterstock

Inovatīvs intīmās higiēnas produkts. Drošs un videi draudzīgs risinājums sievietēm menstruāciju laikā. Plaša izvēle un iespēja ietaupīt – tā par menstruālajām piltuvēm izsakās vairums interneta resursu. Bet vai tas tā patiesi ir? Kas īsti ir šis alternatīvais ekoloģiskais risinājums ierastajiem tamponiem un higiēniskajām paketēm?

Par menstruāciju piltuvēm, to lietošanu menstruāciju laikā un izplatītākajiem mītiem jautājām "Apotheka" sertificētajai farmaceitei Lailai Zālītei.

Kas ir menstruālā piltuve? 

Menstruālā piltuve ir intīmās higiēnas produkts sievietēm, tā atgādina piltuvīti vai zvanu. Tas izstrādāts sievietes ērtībām, ir higiēnisks un ekoloģisks risinājums tamponiem un higiēniskajām paketēm. Kā to lieto? "Piltuvi sieviete ievada makstī, kur tā savāc menstruālās asins plūsmu un uzkrāj to vienkopus. Pateicoties vakuumam, tā nepieļauj noplūdes," stāsta farmaceite Laila Zālīte.

Kāpēc izvēlēties menstruālo piltuvi?

  • Mazāk raižu par noplūdēm. Pārsvarā piltuvi salīdzina ar līdz pat 3 tamponu uzsūkšanas spējām, turklāt to varot nemainīt līdz pat 12 stundām!
  • Tu vari to lietot naktī. Saudzē savu naktsmieru un neraizējies par noplūdēm!
  • Nekāda diskomforta. Lai gan šķiet, ka tevī ir ievietots svešķermenis, tas nerada neērtības, jo piltuve ir izgatavota no mīksta 100% medicīniskas kvalitātes silikona.
  • Samazina menstruāciju smaku, jo asinis tiek savāktas jau ķermenī, nevis ārpus tā. Tīrāka sajūta ik uz soļa!
  • Ietaupi un glāb planētu! Menstruālā piltuve var kalpot no 6 līdz 10 gadiem un vienmēr gatava lietošanai.
  • Nenēsā līdzi vairs rezerves tamponus vai paketes. Izņem, izskalo un turpini lietot.

Kādi ir menstruālās piltuves veidi? 

Parasti piltuve ir  6,5 cm garumā un 4 cm diametrā, taču tās izmēri, tāpat kā tamponiem, var variēt un ir pielāgojami sievietes anatomiskajām īpatnībām un menstruāciju stiprumam. 

A  jeb S/M izmērs: mazāka piltuve, kas piemērota sievietēm līdz 28 gadu vecumam, kuras nav dzemdējušas vagināli un kurām ir vieglas mēnešreizes. 

Foto: Shutterstock

B jeb L/XL izmērs: lielāka piltuve, kas domāta sievietēm pēc 28 gadiem, kuras ir dzemdējušas vagināli, un spēcīgākām menstruācijām.

Menstruālajām piltuvēm ir arī dažādas cietības pakāpes, ko rāda "shore" skaitlis.

Jo mazāks tas ir, jo piltuve būs mīkstāka. Cietākās parasti izvēlas sievietes ar stingru muskulatūru, tās būs piemērotas sportistēm, skaidro farmaceite Laila Zālīte.

Izvēloties menstruālo piltuvi, raugies, no kā tā gatavota, vai materiāls ir ekoloģisks. Menstruālo piltuvju ražošanai parasti izmanto medicīnisko silikonu, termo plastmasu, dabisko kaučuku un lateksu. 

"Piltuves ir pieejamas dažādās skaistās krāsās, bet sastāvā krāsvielām nevajadzētu būt. Nereti piltuvei līdzi nāk arī sterilizācijas trauks un uzglabāšanas maisiņš," iepazīstina farmaceite.

Kā rīkoties ar menstruālo piltuvi?

Pirmkārt, tā pirms lietošanas sterilizējama karstā ūdenī vai ar speciālām tabletēm.

Kad piltuve ir sterila un rokas nomazgātas, var to ievietot.

Ievietošana. Atslābinies un ieņem ērtu pozu. Tad saloki piltuvi pirkstos un ievieto makstī. Ir pat 9 dažādi piltuves salocīšanas un ievietošanas veidi. Tad palaid vaļā, un piltuve pati atlocīsies, izveidojot vakuumu.

Izņemšana. Piltuvi var izņemt, maigi saspiežot tās pamatni. Vēdera sasprindzināšana var atvieglot izņemšanu. Kad piltuve uzmanīgi izvilkta, tās saturu izlejiet tualetes podā. Noteikti kārtīgi to nomazgā, pirms ieliec atpakaļ. 

Vēl kāds labs farmaceites padoms, ja tomēr piltuve neslīd kā vēlamies."Ja menstruāciju piltuve pietiekami neslīd, samitriniet to ar ūdeni vai vēl labāk - izmantojiet lubrikantu, bet izvēlieties lubrikantu uz ūdens bāzes, kas ir dabiskāks," norāda farmaceite.

Izplatītākie mīti par menstruālo piltuvi

Menstruālo piltuvi nedrīkst lietot jaunavas!

"Menstruālā piltuve ir piemērota visām sievietēm, kam ir menstruācijas, tostarp jaunavām - tikai jāizvēlas attiecīgajā izmērā. Ja meitene, kura vēl nav stājusies dzimumattiecībās, mēnešreižu laikā izmanto tamponus, arī ar menstruālo piltuvi problēmu nebūs," atbild farmaceite Laila Zālīte.

Menstruālā piltuve var saplīst, un es to nevarēšu izņemt!

"Menstruālā piltuve ir izgatavota no ļoti izturīga materiāla un nevar saplīst, ja iepriekš nav apzināti bojāta," atbild farmaceite Laila Zālīte.

Tā izjauks maksts dabisko miklofloru

"Piltuve ir pilnīgi bez smaržas un nesatur nekādas ķīmiskas vielas, kas varētu izjaukt maksts dabisko mikrofloru. Piltuve ir izgatavota no 100% mīksta medicīniskas kvalitātes silikona - līdz ar to nav alerģiska riska un tā nesausinās gļotādu. Piltuve ir piemērota sievietēm ar ļoti jutīgu ādu, kas ir pakļauta mikozēm," atbild farmaceite Laila Zālīte.

Izņemot piltuvi, es vienmēr nosmērēšos!

"Iepraktizējoties lietošanā, piltuves izņemšana būs ātra un nenotiks nekāda smērēšanās. Pat ja nomaiņas brīdī nav pieejama izlietne ar tekošu ūdeni, to var izskalot ar līdzpaņemto dzeramo ūdeni vai izmantot mitrās salvetes intīmajai kopšanai, kas nereti ir rokassomiņā," atbild farmaceitei Laila Zālīte.

Arī laikus nenomainīta piltuve var raisīt toksisko šoku!

"Toksisko šoku, kas ir dzīvībai bīstama dažu veidu bakteriālu infekciju komplikācija, nudien var izraisīt tampons, un teorētiski to var izdarīt arī menstruālā piltuve, tomēr tiek uzskatīts, ka risks ir mazāks, nekā lietojot tamponus," atbild farmaceite Laila Zālīte.

Iepazīstoties tuvāk ar menstruālās piltuves priekšrocībām, nākas secināt, ka tā ir gana laba alternatīva paketēm un tamponiem. Ja tomēr māc šaubas vai bažas par tās lietošanu, droši vari konsultēties ar ginekologu vai farmaceitu aptiekās. 

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu