Šis sasaukums Eiropas Parlamentā (EP) aizvadīts spraigi – ar vairākiem lieliem skandāliem. Gaismā nākušie skandāli spilgti parāda, kāpēc šonedēļ noteikti jādodas nobalsot EP vēlēšanās un sava balss jāatdod apdomīgi.

Eiropas Parlaments ir vieta, kur deputāti no visām ES valstīm pieņem ne tikai regulas un direktīvas, kas pēc tam tiks iestrādātas viņu pārstāvēto valstu likumdošanā, bet arī rezolūcijas – kopīgu ES nostāju par kādu politisku jautājumu. Pēdējos dažos gados EP pieņemtas rezolūcijas par ES kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai, Moldovai un Gruzijai, nosodījumu Krievijas iebrukumam Ukrainā, kā arī pret ES valstu pilsonības un uzturēšanās atļauju piešķiršanu apmaiņā pret investīcijām attiecīgajā valstī.

Tāpēc nav brīnums, ka atsevišķas ārvalstis mēģina iejaukties šādu kopīgu pozīciju tapšanā un tādā vai citā veidā ietekmēt deputātus par labu savas valsts interesēm. Pēdējos divos gados atklātībā nākuši vairāki šādi gadījumi.

Katargeita

2022.gada beigās tā dēvēto ES burbuli satricināja pārsteidzošas ziņas – Briselē notiek reidi apmēram 20 dažādās adresēs, kas saistītas ar diviem Eiropas Parlamenta deputātiem aizdomās par korupciju. Pārmeklēti tai skaitā tika arī viņu biroji EP ēkā.

Izmeklētāji pie aizdomās turamajiem, viņu draugiem un ģimenes locekļiem kopumā atrada 1,5 miljonus eiro skaidrā naudā. Pie viena no aizdomās turamajiem mājās tika atrasti vairāk nekā 600 000 eiro, citiem koferos, somās un seifos bija paslēptas mazākas – taču vienalga ar pieciem cipariem rakstāmas – summas.