Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Krievija palīdzēs Ziemeļkorejai palaist spiegošanas satelītus (2)

Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkorejā ieradies liels skaits Krievijas inženieru un kosmosa nozares ekspertu, lai palīdzētu Phenjanai sagatavoties jaunu izlūkošanas satelītu palaišanai, vēsta Dienvidkorejas aģentūra “Yonhap”, atsaucoties uz situāciju pārzinošiem avotiem.

Kā apgalvo avoti, Krievijas speciālisti uz Ziemeļkoreju devušies pēc tam, kad Krievijas diktators Vladimirs Putins pagājušā gada septembrī Krievijas Tālajos Austrumos tikās ar Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu. Šīs tikšanās laikā Putins apsolīja Kimam palīdzēt tostarp arī kosmosa jomā.

Krievijas speciālisti esot konstatējuši problēmas Ziemeļkorejas nesējraķetē, ar kuru satelītu paredzēts nogādāt orbītā. Šobrīd problēmas tiek risinātas. Tieši tāpēc Ziemeļkoreja šobrīd veic vairāk raķešu dzinēju izmēģinājumus.

2023.gada novembrī Ziemeļkoreja palaida orbītā savu pirmo izlūkošanas satelītu. Pirms tam – maijā un augustā – tika piedzīvoti neveiksmīgi satelītu palaišanas mēģinājumi.

Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija gan uzskata, ka orbītā nogādātais satelīts, visticamāk, nedarbojas pienācīgi.

Ziemeļkoreja plāno šogad palaist orbītā vēl trīs spiegošanas satelītus.

Ziemeļkoreja atbalsta Krieviju tās karā pret Ukrainu un piegādā Krievijai ieročus. Krievija no Ziemeļkorejas saņēmusi aptuveni 7000 konteineru munīcijas un cita militārā aprīkojuma, uzskata Dienvidkoreja.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu