Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Četri biežāk uzdotie jautājumi par hipotekāro kredītu

Foto: Suriyawut Suriya/Shutterstock

Mājokļa iegāde, īpaši, ja tā ir pirmā nekustamā īpašuma iegādes pieredze, ir atbildīgs un mērķtiecīgs process. Tas bieži iet roku rokā ar kredītu, kas daudziem var šķist pat biedējoši, jo saistās ar svarīgiem lēmumiem, lielām investīcijām un daudzām neskaidrībām. Kā norāda Luminor bankas mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais, liela daļa klientu pirms mājokļa iegādes un kredīta līguma slēgšanas vēršas bankā ar diezgan līdzīgiem jautājumiem, tāpēc apkopojām populārākos no tiem.

Ar ko sākt, ja vēlos iegādāties mājokli ar kredīta palīdzību?

Pirmā lieta, kas jāveic, sākot ceļu uz jaunu mājokli, ir skaidru mērķu noteikšana. Mājoklis pilsētā vai ārpus tās, istabu skaits un citas detaļas – jo skaidrāk zināsi, kādā dzīvoklī vai mājā vēlies dzīvot, jo vieglāk būs izvēlēties. Ja plāno iegādāties rūpnīcā ražotu privātmāju vai dzīvokli jaunajā projektā, noderīgas var būt atvērto durvju dienas, ko organizē nekustamā īpašuma attīstītāji vai būvnieki, – tā ir laba iespēja izpētīt kādus konkrētus projektus un apskatīt mājokļa plānojumu dzīvē.

Vienlaikus svarīga ir konsultācija bankā, lai noskaidrotu sev piemērotāko mājokļa iegādes finansējuma veidu un pieejamo finansējuma apjomu. Dažkārt tieši bankas piedāvātā maksimālā aizdevuma summa liek pielāgot mājokļa izvēli, tāpēc pircēji mēdz vispirms vērsties pie bankas un tikai pēc tam uzsākt mājokļa meklējumus.

Tāpat pirms mājokļa kredīta saņemšanas vienmēr ieteicams noskaidrot vismaz divu banku kredītu piedāvājumus, lai objektīvi izvēlētos izdevīgāko.

Vislielāko kredīta cenas atšķirību veido procentu likme – pat pāris procentu desmitdaļas 20 gadu griezumā var veidot vairāku tūkstošu eiro starpību.

Taču ne mazāk svarīgi ir salīdzināt arī citas piedāvājuma pozīcijas, piemēram, kredīta atmaksas nosacījumus, komisijas maksas un citus administratīvos izdevumus.

Kādu summu varu aizņemties mājokļa iegādei?

Piesakoties aizdevumam, jāņem vērā, ka

kopējais kredītu apjoms nedrīkst pārsniegt sešu gadu ienākumus, vienlaikus kopējais kredītu maksājumu apjoms pret mājsaimniecības ienākumiem nedrīkst pārsniegt 40 %.

Šie kritēriji izriet no likumdošanas maksimālajiem limitiem, kā arī jāņem vērā, ka katrai bankai ir papildu kritēriji, kas var samazināt maksimālo kredīta summu. Tas nozīmē, piemēram, ja mājsaimniecības ienākumi pēc nodokļu nomaksas ir 2000 eiro, kopējais kredītu slogs (visu kredītu kopsumma) nevar pārsniegt 144 tūkstošus eiro. Tāpat eksperts norāda, ka banka ņem vērā minimālo naudas apmēru, kas nepieciešama mājsaimniecības ikdienas tēriņiem, piemēram, komunālajiem maksājumiem un pārtikai uz personu. Tāpēc jāapzinās, jo lielāks ģimenes locekļu skaits, jo lielāka naudas summa vajadzīga ikdienā nepieciešamo tēriņu segšanai un attiecīgi mazāka varētu būt pieejamā kredīta summa.

Cik ilgs laiks nepieciešams, lai saņemtu aizdevumu?

Ja klients jau ir atradis īpašumu, kuru vēlas iegādāties un ir sagatavots nekustamā īpašuma vērtējums,

kredīta piešķiršanas process var aizņemt aptuveni divas līdz četras nedēļas.

Klienta situācijas izvērtēšana bankā parasti aizņem vienu līdz četras dienas, kam seko līgumu sagatavošana, notāra apstiprinājums un dokumentu iesniegšana Zemesgrāmatā. Tikai pēc atbildes saņemšanas no Zemesgrāmatas, kas var aizņemt līdz 2 nedēļām, notiek kredīta naudas izmaksa un klients var saņemt jaunā īpašuma atslēgas. Tomēr jāņem vērā, ka atkarībā no klienta sniegtās informācijas, bankai var būt nepieciešams ilgāks laiks, lai izvērtētu klienta maksātspēju ilgtermiņā. Tālāk jau no klienta paša atkarīgs, cik ilgā laikā tiks parakstīts pirkuma līgums un veiktas citas nepieciešamās formalitātes.

Kā notiek kredīta atmaksa un vai varu to atmaksāt pirms laika?

Kredīta ikmēneša maksājums tiek veikts automātiski no bankas konta. Nepieciešams nodrošināt tikai to, lai kontā ir pietiekams naudas daudzums, tāpēc algas konts ar regulāriem ienākumiem ir ērts veids, kā nodrošināt līdzekļu pieejamību. Klientu ērtībai ir iespējams atvērt arī atsevišķu kontu, kurš tiek izmantots tikai hipotekārā kredīta atmaksai.

Tāpat vērtīgi zināt: ja ir iespēja, kredītu var pilnībā vai daļēji atmaksāt arī pirms termiņa. To var izdarīt jebkurā laikā caur internetbanku, iemaksājot sev pieejamo summu, bet neskaidrību gadījumā var vērsties arī bankā.

Dzēšot kredītsaistības pirms termiņa, nav jāmaksā kompensācija bankai par saistību pirmstermiņa izpildi. Vienīgais izņēmums ir kredīti ar fiksētajām procentu likmēm, kur, dzēšot saistības pirms fiksētās likmes beigām, var tikt piemērota komisijas maksa.

Ja arī tu plāno mājokļa iegādi, "Luminor" banka šobrīd piedāvā pievilcīgu procentu likmi hipotekārajam kredītam. Vairāk uzzini šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar "Luminor" banku.

Svarīgākais
Uz augšu