Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Kā atmodināt ādu vasaras sākumā! Zelta ieteikumi

Foto: Shutterstock

Sākoties vasarai un karstajam laikam, ļoti būtiski ir sagatavot sejas un ķermeņa ādu siltākajai gada sezonai. Pēc ziemas āda nereti ir sausa, izteikti jutīga, nereti sasprēgājušas atsevišķas ķermeņa zonas, kā arī novērojams nevienmērīgs sejas ādas tonis. Kas jāņem vērā, lai uzlabotu ādas stāvokli un to sagatavotu vasarai, stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētās farmaceites Amanda Ozoliņa un Ivanda Krastiņa.

"Lai āda būtu skaista un starojoša, par to jārūpējas ik dienu – visa pamatā ir veselīgs dzīvesveids un sabalansēts uzturs, taču tikpat nozīmīgas ir ikdienas rūpes par sejas ādu," iesaka farmaceite Ivanda Krastiņa.

Tu esi tas ko tu ēd. Sakārto ēdienkarti!

"Ādu apasiņo tie asinsvadi, kas nāk no tuvējiem orgāniem, tāpēc – ja kādos orgānos būs sācies patogēns process vai iekaisums, arī āda uz to var reaģēt. Tieši tāpēc izvēlētais uzturs ir ļoti svarīgs mūsu un mūsu ādas veselībai," stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.

Farmaceite ēdienkartei iesaka izvēlēties produktus, kas bagātīgi satur antioksidantus - lapu salātus, spinātus, kalē kāpostu un ogas. Nepieciešamas arī mononepiesātinātās un polinepiesātinātās taukskābes, ko bagātīgi satur, piemēram, valrieksti, lasis, čia sēklas, – šīs taukskābes palīdz nostiprināt ādas aizsargbarjeru, tāpat kā probiotikas (jogurts, kefīrs, skābpiena produkti) un prebiotikas (šķiedrvielām bagātie augļi un dārzeņi).

"Vēl ļoti svarīga uztura sastāvdaļa ir olbaltumvielas, jo tās satur tik nepieciešamo kolagēnu un peptīdus, kuri satur ādas šūnas kopā, atbildot par ādas tonusu, tvirtumu, stingru ovālu, bez ādas noslīdējuma krunciņām, grumbām," norāda Ivanda Krastiņa.

Atceries, ka sabalansētā uzturā ir vismaz 1/3 atvēlēta svaigiem augļiem, dārzeņiem un zaļumiem, kas vasarā ir īpaši bagāti ar minerālvielām un vitamīniem, tostarp C vitamīnu!

Nekarsējies dušā - drīzāk norūdi ādu! 

"Nenoliedzami – karsta duša daudziem sagādā baudu, bet āda par to nebūt nav sajūsmā, jo karsta ūdens ietekmē tā pastiprināti zaudē savu dabīgo mitrumu. Tāpēc ieteicams mazgāties ūdenī, kas nepārsniedz 37-40 grādus," uzskata farmaceite. 

Foto: Shutterstock

Patiesībā tieši vēsa/auksta duša sekmīgi stimulēs asinsriti, apgādājot ķermeni un ādu ar skābekli. Ja ievērosi veselīgu ēdienkarti, rūdīšanās pat spēj uzrādīt labus rezultātus cīņai pret celulītu. "Ķermeņa tvirtumam papildus var lietot nostiprinošus anticelulīta vai liftinga krēmus, kas padara ādu stingrāku," iesaka farmaceite Ozoliņa. 

Katrai ādai savas vajadzības!

Pirms jebkuras procedūras tev ir jāzina, kāds ādas tips tev ir un kas tai ir nepieciešams. Atbilstoši tam, vai āda ir taukaina, sausa, jutīga vai kombinēta tipa, ieteicams izvēlēties arī kopjošo kosmētiku. "Benzoilperoksīdu saturošie līdzekļi būs piemēroti problemātiskai ādai ar noslieci uz akni. Jutīgai ādai jāizvēlas kosmētika, kas nesatur smaržvielas, bet barojošie, taukainie krēmi vairāk piemēroti sausas ādas kopšanai," norāda farmaceite Kalniņa.

Ādas tipi un pazīmes (mazs špikeris):

  • Sausa: poras nav redzamas, āda viegli zvīņojas, lobās, velkoša sajūta.
  • Normāla: veselīgs mirdzums, gluda, ar slēgtām porām. Šāds ādas tips ir tikai 10 % populācijas.
  • Taukaina: paplašinātas poras izteiktas pa visu seju, sejas āda arī pēc mazgāšanās spīd, ir tendence veidoties pinnēm.
  • Kombinēta: paplašinātas poras vērojamas atsevišķās sejas zonās – uz deguna, zoda, pieres.

Pareiza attīrīšana un  skrubēšana

Ikdienā ādu nepieciešams attīrīt gan no rīta, gan vakarā, izmantojot seju attīrošu gelu, micelāro ūdeni, attīrošo pieniņu vai losjonu. Lai efektīvāk notīrītu atmirušo šūnu slāni uz raga kārtas, jāizmanto skrubis atbilstoši ādas tipam. "Ir gan mehāniskie skrubji, kuri satur abrazīvas daļiņas (sāls, cukura, augļu kauliņu vai lufas gabaliņus) vai emulsiju, gan pīlinga skrubji, kuri satur keratolītiskas – šūnas noārdošas – vielas (augļu enzīmus un augļu skābes)," iepazīstina farmaceite Krastiņa. 

Lielas, izteikti abrazīvas daļiņas saturoši skrubji jau nosausināto ādu var traumēt vēl vairāk, radot mikrobrūcītes.  "Svarīgi arī nepārcensties - eksfoliācija nav veicama biežāk kā vienu vai divas reizes nedēļā. Laba alternatīva skrubim ir alfa- vai betahidroksiskābes saturoši sejas kopšanas līdzekļi," iesaka Ozoliņa. 

Foto: Shutterstock

Barošana un mitrināšana

Ādu labāk mitrinās krēmi un serumi, kuru sastāvā ir hialuronskābe, alantoīns, mannoze, ramnoze, glicerīns, pantenols, urīnskābe, karboksilskābes glikolskābe, polifenoli un šī sviests. Serums daudz koncentrētākā veidā piepilda ādas virsējos slāņus ar mitrinošiem komponentiem, un tas jālieto pirms ikdienas krēma uzklāšanas. 

Pēc seruma uzklāšanas jālieto tavai sejas ādai piemērots sejas krēms. "Dziļu mitrināšanu gan sejai, gan ķermenim nodrošinās līdzekļi, kas satur hialuronskābi, keramīdus, probiotikas, kas normalizēs ādas mikrofloru un nostiprinās tās dabīgo aizsargbarjeru. Ideālais dienai paredzētais sejas mitrinošais krēms gada siltajam un saulainajam laikam būs gan antioksidantus, gan SPF saturošs (bieži pat SPF 30)," iesaka Amanda Ozoliņa. Vasarai sākoties, nedrīkst aizmirst arī par sejas un ķermeņa maskām, kas pieejamas ļoti plašā klāstā.

"Papildus iespējams seju dienas laikā mitrināt ar sejas ūdeņiem, kas pieejami aerosolu veidā, – tas sejas ādu ne tikai mitrinās, bet arī to veldzēs un atsvaidzinās," iesaka Krastiņa.

Lai āda izskatītos veselīga, skaista, stingra, tonizēta, tai ir nepieciešams uzņemt noteiktas vielas.

Kosmētiskos līdzekļos šīs vielas* ir:

  • kolagēns,
  • peptīdi,
  • elastīns,
  • vitamīni (E, A (retinols), C, F, K, niacīnamīds),
  • Q10, probiotiķi,
  • omega 3, 9 taukskābes.

*Tās ir aktīvas vielas ar barojošu, antioksidatīvu, šūnu atjaunojošu, liftinga, pretgrumbu un ovālu nostiprinošu efektu. 

Dzer ūdeni, vingro un pastaigājies!

Un, protams, pastaigas un fiziskās aktivitātes svaigā gaisā sniegs papildu pozitīvu efektu, apgādājot ādu ar skābekli un uzlabojot kopējo labsajūtu. Papildus no rīta vai vakarā var veikt sejas pašmasāžu, izmantojot sejai paredzētu eļļiņu. "Arī sejas fitness jeb joga pierādījusi savu nozīmi, jo sejā ir muskuļi, kurus vingrinot, tiek uzlabota asinsrite, veidojas papildu kolagēns un elastīns, nostiprinās mazā muskulatūra un saites, kas uzlabo ādas tvirtumu un kavē tūskas veidošanos. Regulāri veicot vingrinājumus, tiek nostiprināts sejas ovāls, samazinās ”vārnu kājiņas” un “rūpju rievas”, kā arī āda tiek tonizēta. Sejas ādas tonim un tonusam uzlabojoties, āda izskatās moža un veselīga," iesaka Apotheka farmaceite Ivanda Krastiņa.

Un veselīga un starojoša āda nav iedomājama bez tās mitrināšanas, uzņemot pietiekami daudz tīra ūdens - 1.5–2 litrus diennaktī! 

"Tieši ūdens ādas dziļākajos slāņos palīdz nogādāt nepieciešamās barības vielas un skābekli, lai āda spētu pilnvērtīgi atjaunoties un izskatītos veselīga, mirdzoša un gluda," nobeidz Ivanda Krastiņa.

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu