Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Krievija atzīst, ka tur gūstā pirms gandrīz gada pazudušu ukraiņu žurnālisti (20)

Foto: publicitātes

Krievijas Aizsardzības ministrija pirmo reizi atzinusi, ka Krievijas gūstā atrodas Ukrainas žurnāliste Viktorija Rosčina, kura bezvēsts pazuda 2023.gada augustā, informē Ukrainas Žurnālistu savienība.

Fakts, ka Viktorija atrodas gūstā, apstiprināts atbildē uz viņas tēva Volodimira Rosčina Krievijas Aizsardzības ministrijai nosūtītu oficiālu vēstuli.

“Pēc pašreizējās informācijas, Rosčina Viktorija ir aizturēta un atrodas Krievijas Federācijas teritorijā,” teikts žurnālistes tēva saņemtajā vēstulē, ko sagatavojusi Krievijas militārā policija.

Vēstule datēta ar 2024.gada 17.aprīli.

Volodimirs Rosčins arī arī vērsies Sarkanā krusta Starptautiskajā komitejā, kas arī apstiprināja, ka viņa meita atrodas gūstā, tomēr piekļuve viņai pagaidām ir liegta.

Viktorija Rosčina kopš Krievijas pilna iebrukuma sākuma 2022.gada februārī gatavoja reportāžas par Krievijas karu pret Ukrainu izdevumiem “Hromadske”, “Ukrainska pravda” un “Radio brīvība”.

2022.gada martā viņu Krievijas okupētajās teritorijās aizturēja Krievijas Federālais drošības dienests (FSB). Viņa tika aizturēta, kad mēģināja no Berdjanskas nokļūt Mariupolē. Toreiz viņa tika aizturēta uz desmit dienām, bet pēc tam atbrīvota.

2023.gada augustā Viktorija pazuda bez vēsts, kad viņa gatavojās reportāžām no okupētajām Ukrainas teritorijām.

Kā stāsta viņas tēvs, 2023.gada 27.jūlijā Viktorija gatavojās doties uz Poliju, bet pēc tam uz Krieviju, lai no turienes mēģinātu iekļūt Krievijas okupētajos Ukrainas austrumu apgabalos.

Pēdējo reizi ar vecākiem viņa sazinājās 2023.gada 3.augustā.

Viktorijas ģimene iepriekš vairākas reizes vērsās gan pie okupētās Mariupoles administrācijas, gan pie dažādām Krievijas varas iestādēm ar lūgumu palīdzēt noskaidrot meitas atrašanās vietu. Tomēr visi šie pieprasījumi palika bez atbildes.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu