Lai gan cenu kontroles pasākumi ir plaši ieviesti kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, galvenie ekonomisti par tiem joprojām ir nobažījušies. Būtiskāko preču rezerves krājumu veidošana ir labāka, nekā paļaušanās tikai uz pagaidu pasākumiem. Tomēr labāk ir iegūt papildu laiku, nekā ļaut piegādes satricinājumiem nodarīt postījumus mūsu ekonomikām.

Vai ir pienācis laiks apsvērt iespēju ārkārtas ekonomikas instrumentu klāstu papildināt ar cenu ierobežojumiem? Nepieredzētais energoresursu cenu kāpums, kas sekoja pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, Eiropā ir rosinājis daudz pārdomu par tradicionālās ekonomikas stabilizācijas politikas efektivitāti. Reaģējot uz šo enerģētikas šoku, Eiropas Savienība ir noteikusi vispārēju cenu ierobežojumu dabasgāzei, un vairākas dalībvalstis ir noteikušas ierobežojumus peļņas normām, pamatproduktiem un nomas maksai, kā arī no jauna ieviesušas virspeļņas nodokļus.

Tomēr, neraugoties uz plašo cenu kontroles pasākumu pieņemšanu un dažu ievērojamu ekonomistu atbalstu, ekonomikas vidē joprojām valda bažas par politiku, kas varētu radīt cenu signālu traucējumus.