Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Par Nīderlandes premjeru kļūs bijušais izlūkdienesta šefs Shofs

Foto: EPA/Scanpix

Par nākamo Nīderlandes premjerministru kļūs bijušais izlūkdienesta vadītājs Diks Shofs, otrdien paziņojusi nākamā koalīcija

Šobrīd 67 gadus vecais Shofs ir augstākā civildienesta amatpersona Tieslietu ministrijā un ieņem ministrijas ģenerālsekretāra amatu.

Iepriekš viņš vadījis Nīderlandes pretterorisma vienību un izlūkdienestu AIVD.

Shofs nepieder pie kādas politiskās partijas.

Novembrī notikušajās parlamenta vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guva Gērta Vildersa vadītā galēji labējā Brīvības partija (PVV), taču valdības veidošanai tai bija nepieciešami koalīcijas partneri.

Lai panāktu vienošanos par koalīcijas izveidošanu, Vilderss piekrita atteikties no premjera amata, kā arī atmeta vairākas savas vispretrunīgāk vērtētās prasības, piemēram, mošeju celtniecības aizliegumu.

Pirms divām nedēļām Vilders paziņoja, ka panācis vienošanos par četru partiju koalīciju, kurā līdz ar PVV darbosies līdzšinējā premjerministra Marka Rites pārstāvētā liberāli konservatīvā Tautas partija brīvībai un demokrātijai (VVD), konservatīvā partija "Jaunais sabiedriskais līgums" (NSC) un labēji populistiskā agrārā Zemnieku pilsoņu kustība (BBB).

Vilderss uzsvēris, ka Shofs stāv pāri parijām un bauda jaunās koalīcijas uzticību.

Līdz jaunās valdības galīgai sastādīšanai, domājams, paies vēl vairākas nedēļas.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu