Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

FAKTOMĀTS Vai ASV prezidents Džo Baidens ir teicis, ka Kijiva jau 10 gadus atrodas Krievijas okupācijā? (10)

Foto: AFP/SCANPIX

Jau vairākus mēnešus mikroblogošanas vietnē "X" (iepriekš - "Twitter") tiek izplatīts video, kurā ASV prezidents Džo Baidens kādas uzstāšanās laikā Baltajā namā saka, ka Krievija nu jau 10 gadus ir okupējusi Kijivu, sajaukdams Ukrainas galvaspilsētu ar Krimas pussalu. Kā ir patiesībā? Vai tiešām viņš tā teicis?

"Džo Baidens apsolījis palīdzēt Ukrainai atbrīvot Kijivu no Krievijas okupācijas, kas turpinās pēdējos 10 gadus," vēstīts ierakstā mikroblogošanas vietnē "X". Kontā, kura nosaukums ir "Sprinter Factory", bieži tiek izplatīta dezinformācija par ASV prezidentu, Krievijas karu Ukrainā un citām tēmām.

Vai ASV prezidents Džo Baidens ir teicis, ka Kijiva jau 10 gadus atrodas Krievijas okupācijā?
Vai ASV prezidents Džo Baidens ir teicis, ka Kijiva jau 10 gadus atrodas Krievijas okupācijā? Foto: Ekrānuzņēmums no "Twitter"

Ierakstam pievienots arī video no Baidena uzstāšanās Baltajā namā.

"Šobrīd tam ir jābūt pilnīgi skaidram: Mēs stāvam kopā ar Ukrainu. Mēs stāvam kopā ar Ukrainu. Mēs nodrošināsim, lai Ukrainai būtu viss, kas tai nepieciešams, lai atbrīvotu Kijivu no Krievijas okupācijas, kas ilgst desmit gadus," video šķietami saka ASV prezidents Džo Baidens.

Pēdējos mēnešos šis video strauji izplatījies "X", kurā dezinformācija sit vēl iepriekš nepiedzīvoti augstu vilni, kopš to savā vadībā ir pārņēmis neviennozīmīgi vērtētais ASV uzņēmējs Īlons Masks. 

Tāpat kā citos video, kuros tiek izplatīta nepatiesa, melīga un maldinoša informācija par prezidentu Džo Baidenu, arī šajā gadījumā videoklipa galvenais mērķis ir negatīva iespaida radīšana, parādot viņu kā vāju un apmulsušu 81 gadu vecu sirmgalvi, kas nav piemērots kandidāts prezidenta amatam.

Kā starptautiskajai ziņu aģentūrai AFP norāda Kalifornijas Universitātes Bērkli profesors un digitālās kriminālistikas eksperts Hanijs Farids, publicētais video nav nekas cits kā kārtējais dziļviltojums.

Profesors, veicot video analīzi, pastāstīja, ka modelis, kas apmācīts atšķirt īstu runu no mākslīgā intelekta radītās runas, "pārliecinoši klasificē audio kā mākslīgā intelekta radītu". Arī modelis, kas apmācīts noteikt neatbilstības starp runātāja mutes kustībām un vārdiem, "pārliecināti klasificē videoklipu kā viltotu".

"Videoklipā ir skaidras vizuālas pazīmes, ka tas ir dziļviltojums, kurā prezidenta Baidena mutes kustības ir veidotas tā, lai atbilstu mākslīgā intelekta radītajai balsij," norāda Farids.

Kā norāda ziņu aģentūra AFP, dziļviltojuma radīšanai, visticamāk, izmantots video no Džo Baidena uzstāšanās Baltajā namā 8. februārī, atbildot uz īpašā prokurora Roberta Hura ziņojumu, kurā viņš ir attaisnots slepenu dokumentu glabāšanā, bet kurā arī ir apšaubītas viņa atmiņas spējas.

Oficiālajos Baltā nama kadros redzams, kā Baidens valkā tādu pašu rakstainu kaklasaiti un veic tādus pašus žestus. Šajā video viņš ne reizi nepieminēja Ukrainu, bet gan kritizēja Roberta Hura ziņojumu.

Baltā nama videoierakstos ir atrodams arī video, kurā Baidens uzstāšanās laikā reaģē uz palestīniešu teroristiskā grupējuma "Hamās" uzbrukumu Izraēlai pērnā gada 7. oktobrī.

"Šobrīd tam ir jābūt pilnīgi skaidram: Mēs stāvam kopā ar Izraēlu. Mēs stāvam kopā ar Izraēlu. Un mēs nodrošināsim, lai Izraēlai būtu viss, kas tai nepieciešams, lai rūpētos par saviem pilsoņiem, aizstāvētos un atbildētu uz šo uzbrukumu," pērnā gada 10. oktobrī teica Baidens.

Mikroblogošanas vietnē "X" izplatītais video, kurā ASV prezidents Džo Baidens kādas uzstāšanās laikā Baltajā namā saka, ka Krievija nu jau 10 gadus ir okupējusi Kijivu, sajaukdams Ukrainas galvaspilsētu ar Krimas pussalu, ir dziļviltojums. Šajā video Baidena mutes kustības ir veidotas tā, lai atbilstu mākslīgā intelekta radītajai balsij, turklāt tas ir samontēts no vairākiem savā starpā nesaistītiem videoklipiem. Džo Baidens nekad nav teicis, ka Kijiva jau 10 gadus atrodas Krievijas okupācijā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu