Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Jo fiziski aktīvāks, jo vairāk ūdens jālieto. Kāpēc?

Foto: Lukas Gojda/shutterstock.com

Cilvēka ķermenī ir aptuveni 70% ūdens. Lai saprastu, cik būtisks tas ir, der zināt, ka tas mīt pat mūsu kaulos. Organismā nenotiek neviens process, kurā tiešā vai pastarpināta veidā ūdens nav klātesošs, tāpēc šaubu par to, ka mums ūdens ir vitāli svarīgs – nav. Taču vieniem par pietiekamu ūdens lietošanu ir jāaizdomājas vēl rūpīgāk kā citiem. Viena no šīm grupām ir fiziski aktīvi cilvēki, tie, kuru neatņemama dzīves sastāvdaļa ir treniņi un fiziska slodze.

Atšķirībā no daudziem vitamīniem un minerālvielām, ūdens organismā neveido nekādas rezerves, tāpēc, lai ķermenis būtu komfortā, vesels un skaists, ūdens ir jālieto katru dienu un pietiekamā daudzumā. 

30-35 ml uz vienu kilogramu ķermeņa svaru ir tas ieteicamais daudzums cilvēkam, kurš sevi ilgstošāk nepakļauj fiziskai slodzei. 

Cits stāsts ir par tiem, kuru ikdiena nav iedomājama bez kāda laba treniņa. Vingrojam, skrienam, cilājam svarus vai kā citādi aktīvi sportojam – jāatceras – ūdens jādzer vairāk. Kāpēc? Jo fiziskā slodze liek mūsu organismam pastiprināti svīst un svīšana ir viens no veidiem, kā tiek patērēts organismā esošais ūdens. Tukša vieta palikt nedrīkst – ja iztērējam, jāliek vietā.

Pastiprināti svīstot un esot fiziskā slodzē, ieteicamo šķidruma daudzumu ieteicams palielināt uz 40-45 ml uz vienu kilogramu.

Pietiekams ūdens līmenis organismā ļaus ķermenim "uzmundrināt" muskuļus un saglabāt labu enerģijas līmeni, neļaujot tev tik ātri sagurt. Vēl viena neatsverama funkcija, ko veic ūdens – ķermeņa temperatūras kontrole, kas arī ir ļoti būtiska treniņa laikā, lai mums nav sajūta, ka sportojam pirtī.

Ūdens trūkums var likt tev nogurt krietni ātrāk nekā ierasts, izjust nepatīkamas slāpes un pastāv arī krampju risks, ja slodze augsta, bet ūdens līmenis jau krietni zem nepieciešamā.

Foto: Publicitātes foto

Kad un cik daudz dzert?

Jāpadzeras ir vienmērīgi visa treniņa/sportiskās nodarbes laikā, nelieliem malkiem. Pat ja tev neslāpst, procesi notiek un ūdens izdalās. Sajūtot slāpes ķermenis jau ir patērējis krietni daudz no sava ūdens daudzuma.

Cik daudz? 

Ar vidējiem skaitļiem tikām galā iepriekš, bet būtībā viss ir vienkāršāk – jo vairāk svīsti, jo vairāk jāpadzeras. 

Mazsvarīga nav arī vide, kurā nododamies fiziskām aktivitātēm – iekštelpās gaiss biežāk ir kondicionēts un vēsāks, bet treniņos brīvā dabā, esam nereti pakļauti saulei un lielākai tveicei, arī šis faktors jāņem vērā, plānojot nepieciešamo ūdens daudzumu treniņam.

Ūdens pirms un pēc treniņa

Tik pat, ja pat ne vairāk, ūdens ir nepieciešams, kā treniņa laikā, tā pirms un pēc tā. Pirms – lai organisms ir enerģisks un sagatavots slodzei, pēc treniņa, lai tas atjaunotu pilnībā visu iztērēto, jo fizisko aktivitāšu laikā mēs mēdzam patērēt pat vairāk nekā izdzeram, tāpēc punkts uz "i" labam treniņam – kārtīgi ūdens malki.

Vasarā – tuvāk dabai

Silto mēnešu mūsu platuma grādos ir krietni mazāk nekā vēso, tāpēc tie jābauda uz pilnu klapi. Un kāpēc saviem treniņiem sporta zālē nepievienot arī treniņus brīvā dabā?  Šādu iespēju sarūpējis Lemon Feel

4.jūnijā, plkst. 18:30 VEF kvartāla promenādē tiks atklāta Lemon Feel āra treniņu sezona. Lemon Feel ir kopumā 25 treniņi, kas visas vasaras garumā – katru pirmdienu un ceturtdienu plkst. 18:30 – notiks zem klajas debess (VEF kvartāla promenādē) un ikvienam būs pieejami pilnīgi bez maksas!

Katrā treniņā dalībniekiem tik nodrošināta atdzesēta AKVILE SPORT ūdens pudele bez maksas. 

Foto: Publicitātes foto

Lemon Feel piedāvās plašu treniņu klāstu – Zumba, Pilates, Yoga, kā arī Lemon Gym populārākie treniņi – Lemon Power, Lemon Tabata, Booty Builder, Full body workout, HIIT u.c.

Rāmāku treniņu piekritējiem būs pieejami arī tādi treniņi kā Bodyart, Strech&balance, Animal flow u.c. Tāpat sadarbībā ar DCH studiju būs iespēja izmēģināt koncepttreniņus Verve un Supercore (2024. gada vesaras sezonas jaunums!). Visi treniņi piemēroti ikvienai sagatavotības pakāpei, jo vingrinājumu slodzi un intensitāti iespējams pielāgot katra vingrotāja spējām. Vairāk par Lemon Feel treniņiem uzzini šeit.

Lai vingrotājiem ir maksimāli ērti, pieejamas būs arī ģērbtuves ar slēdzamiem skapīšiem (jāņem līdzi sava slēdzene), arī labierīcības.

Vairāk info par Lemon Feel bezmaksas treniņiem – www.lemongym.lv/lemon-feel

Uz augšu