Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Bez konkurentiem: Krievija startēs jau ceturto "YouTube" analogu (7)

Foto: Reuters / Scanpix

Krievija jūnija beigās plašākai sabiedrībai piedāvās jaunu “YouTube” analogu, kurš būs jau ceturtais mēģinājums izbeigt pasaulē lielākās video platformas popularitāti valstī, vēsta neatkarīgais Krievijas medijs “The Moscow Times”, atsaucoties uz Krievijas Valsts domes deputātu Antonu Gorelkinu.

Viņš norāda, ka jau pašlaik Krievijā pastāv vairāki “YouTube” analogi, “taču joprojām nav simtprocentīgu analogu”.

Deputāts piebilda, ka uz ārvalstu interneta pakalpojumu sniedzējiem ir nepieciešams pastiprināt spiedienu, jo pašreizējie ierobežojumi nav pietiekami.

“Es nosūtīju oficiālu pieprasījumu regulatoram ar prasību pārskatīt esošos ierobežojumus ārvalstu interneta pakalpojumu sniedzējiem,” teica deputāts.

Pašlaik Krievijā pastāv trīs vietējie video straumēšanas servisi: “RuTube”, VK un “Nuum”, taču neviens no tiem nespēj vērā ņemami konkurēt ar “YouTube”.

Aprīļa beigās tika ziņots, ka “YouTube” Krievijā varētu tikt nobloķēts brīdī, kad Krievijai būs parādījusies jauna alternatīva. Pēc deputāta teiktā, Krievijas platformu lielākā problēma ir tā, ka tās “pārmērīgi konkurē viena ar otru”, un tas traucējot cīnīties pret “YouTube”.

Aicinājumi bloķēt “YouTube” Krievijā izskan visai regulāri kopš kara sākuma Ukrainā, jo bloķēti ir arī citi Rietumvalstu lielākie sociālie tīkli. Tomēr šī ideja joprojām nav īstenota. Pēc “Meduza” datiem, par “YouTube” bloķēšanu iestājas Prezidenta administrācijas vadītāja pirmais vietnieks, Kremļa informācijas bloka kurators Aleksejs Gromovs, kurš vada darbu ar propagandas medijiem.

Viņu atbalsta arī tā sauktais “spēka bloks”, kas pieprasa pilnīgu valsts kontroli pār informatīvo telpu. Pret “YouTube” bloķēšanu ir Prezidenta administrācijas politiskais bloks, ko vada Sergejs Kirijenko, kā arī vairāki ministri.

Janvārī Krievijas “YouTube” lietotāji saskārās ar problēmām, kas liedza skatīties video “YouTube” platformā. Problēmas tika konstatētas septiņos Krievijas reģionos. Toreiz eksperti skaidroja, ka tās, iespējams, ir “mācības”, kuru mērķis ir ierobežot piekļuvi “YouTube”.

Svarīgākais
Uz augšu