Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Šolcs atļāvis Ukrainai izmantot Vācijas piegādātos ieročos triecieniem Krievijā (28)

Vācijas kanclers Olafs Šolcs.
Vācijas kanclers Olafs Šolcs. Foto: dpa/scanpix

Vācijas kanclers Olafs Šolcs atbalstījis ierosinājumu ļaut Ukrainai izmantot Rietumu piegādātos ieročus triecieniem Krievijas teritorijā, vēsta medijs “Politico”, atsaucoties uz situāciju pārzinošiem avotiem.

Šolcs savu pozīciju esot mainījis pēdējo dažu dienu laikā.

Vēl 28.maijā viņš pavēstīja, ka neredz pamatu paplašināt Rietumu ieroču lietošanas zonu Ukrainas-Krievijas karā.

Viņš atgādināja, ka Vācijas ieroču piegādes jautājumā Ukrainai ir “skaidri noteikumi, kuriem Ukraina piekritusi un kuri strādā”.

Šādi ierobežojumi esot bijuši nepieciešami, lai “nepieļautu konflikta izvēršanos ļoti lielā karā”.

Pēc šiem izteikumiem Šolcs tikās ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, kurš varētu būt pārliecinājis Šolcu mainīt savu pozīciju.

Pēc tikšanās ar Makronu Šolcs paziņoja, ka Ukraina drīkst lietot no partneriem saņemtos ieročus “atbilstoši starptautisko tiesību normām”. “Politico” uzsver, ka tas nozīmē šo ieroču lietošanu pret agresoru, kas ir Krievija.

Vēlāk Šolca preses dienests precizēja kanclera pozīciju ar vārdiem “Ukrainas aizsargāšanās darbības neaprobežojas tikai ar tās teritoriju, bet var tikt veiktas arī Krievijas teritorijā”.

“Politico” vēsta, ka savu pozīciju šajā jautājumā varētu mainīt arī ASV.

Līdz šim vienpadsmit valstis publiski atļāvušas Ukrainai izmantot to piegādātos ieročus triecieniem Krievijas teritorijā. Šīs valstis ir Francija, Lielbritānija, Nīderlande, Polija, Zviedrija, Somija, Čehija, Lietuva, Latvija, Igaunija un Kanāda.

Atbalstu šādai iniciatīvai paudis arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu