Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Krievijā ceļu policijas nosaukumu maina atpakaļ uz padomju laiku. Gatavojas atgriezt miliciju (6)

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AFP/Shutterstck

Krievijas galvenā satiksmes drošības direkcija (GIBDD) atdēvēta par Valsts autoinspekciju (GAI), kā padomju laikos, ziņo "The Moscow Times", atsaucoties uz ziņu aģentūru TASS.

"Tagad mēs esam kļuvuši par Valsts autoinspekciju," otrdien Iekšlietu ministrijas sēdē sacīja aģentūras vadītājs Mihails Čerņikovs.

Padomju varasiestādes pirmo reizi izveidoja GAI 1936. gadā. Krievijas mūsdienu satiksmes policijas spēki šo nosaukumu saglabāja pēc PSRS sabrukuma, līdz 1998. gadā to nomainīja pret GIBDD.

Otrdienas tikšanās laikā Čerņikovs, šķiet, lika noprast, ka Krievijas regulārie policijas spēki varētu piedzīvot arī atgriešanos pie boļševiku uzspiestā nosaukuma "milicija" pašreizējā "policija" vietā, kas pastāvēja cara laikos un tika atkal ieviests 2010. gadā likumsargu reformās eksprezidenta Dmitrija Medvedeva vadībā.

Čerņikovs sacīja, ka satiksmes policijas nosaukuma maiņa jau ir stājusies spēkā, piebilstot, ka uz visiem oficiālajiem dokumentiem tagad ir GAI akronīms.

Politiķi Krievijā regulāri bija ierosinājuši mainīt satiksmes policijas nosaukumu pēc tam, kad 1990. gadu beigās tika ieviests GIBDD.

Neilgi pēc pirmās stāšanās amatā 2001. gadā Krievijas prezidents Vladimirs Putins sacīja, ka nesaprot iemeslu ceļu satiksmes uzraudzības dienesta pārdēvēšanai.

"Ir šī organizācija ar nosaukumu GIBDD. Grūti izrunāt, un es tiešām nesaprotu, kāpēc viņi to mainīja. Šķiet, neviens to nevar izskaidrot," toreiz sacīja Putins.

Nepalaid garām!
Uz augšu