Tuvojas kārtējās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, tāpēc kārtējo reizi izmantošu izdevību, lai aicinātu ikvienu tajās piedalīties. Latvijas vēlētāju pasivitāte ļāvusi jau divdesmit gadus “Latvijas intereses” EP pārstāvēt Tatjanai Ždanokai un citiem valstij nelojāliem cilvēkiem. Būtu jauki, ja mēs spētu saņemties un šoreiz uz parlamentu neaizsūtīt kārtējo krievijas spiegu.

Bet ar vēlētāju aktivitāti mums EP vēlēšanās pēdējā desmitgadē gājis pavisam skumji. Ja pirmajās vēlēšanās 2004. gadā piedalījās 41% balsstiesīgo iedzīvotāju, bet 2009. gadā tie bija jau 54%, tad kopš tā laika viss ir slikti. Proti – vien 30% 2014. gadā un 33,6% 2019. gadā. Šāda aktivitāte, protams, ir kā medusmaize prokremliskajām partijām, kuru atbalstītāji vēlēšanās piedalās pietiekami aktīvi.

Tātad viss ir pavisam vienkārši – ja latvieši neizvilks savas slinkās pēcpuses un neaizdosies nobalsot, tad pēc svaigākajiem partiju reitingiem diezgan droši, ka uz EP sūtīsim Latviju pārstāvēt kādu “Stabilitātei!” deputātu. Un turpat, tikai nedaudz zem strīpas, ir arī Jūlija “viss nav tik viennozīmīgi” Stepaņenko. Jau šobrīd “Suverēnajai varai” līdz piecu procentu barjerai pietrūkst vien 0,8%, bet partijas reitings pēdējā laikā lēnām turpina pakāpties.

Tieši tāpēc ir kritiski svarīgi piedalīties vēlēšanās. Un šoreiz teikšu tā – balsot par pilnīgi jebkuru partiju, kura neizvairās no krievijas nosodīšanas Ukrainā sāktā kara jautājumā un kurai ir reālas izredzes pārkāpt 5% slieksni. Vienalga – par nacionāļiem, progresīvajiem, vienotību, attīstību vai apvienoto.