Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Tuvāk kosmosam ar Huawei Watch 4 Pro Space Edition

Foto: Janis Vevers

Vēlaties ienest savā ikdienā kosmiskākas sajūtas? Ja ar nesenajām spilgtajām ziemeļblāzmām nepietiek un arī meteorīta paliekas vēl nav izdevies atrast, tad vienkāršākais veids būs panēsāt uz rokas īpaši Visuma tēmai veltītu rokaspulksteni.

Kamēr Huawei izpētes un attīstības centru darbinieki steidz finišēt darbu pie jaunākās paaudzes viedā rokaspulksteņa Watch 5, kura publiska atrādīšana varētu notikt kaut kad gada otrajā pusē, tehnoloģiju uzņēmums maija sākumā Dubaijā notikušajā prezentācijas pasākumā iepazīstināja ar «starpposmu» – uz pērnā gada modeļa bāzes uzbūvētu versiju Watch 4 Pro Space Edition. Tie, kuri puslīdz cītīgi seko līdzi Ķīnas giganta gaitām, jau droši vien pareizi nojauš, ka šajā īpašajā kosmiskajā tirāžā pamatīgs uzsvars likts uz dizainu. Tas pēdējos gados izaudzis par vienu no prāvākajiem vaļiem, uz kuriem turas Huawei zīmols.

Aviācijas klases materiāli

Šoreiz gan runa nav tikai par dizainu modīga izskata formā. Space Edition «jājamzirdziņš» ir materiālu izvēle.

Korpuss izgatavots no aviācijas klases titāna sakausējuma un papildu izturībai pārklāts ar dimantiem līdzīga oglekļa slāni, ko ražotājs saīsināti dēvē par DLC.

Šādas kombinācijas rezultātā iegūtais materiāls esot divreiz cietāks par rūpniecībā tradicionāli izmantoto PVD pārklājumu. PVD gadījumā ar tvaiku nogulsnēšanās metodi tiek izveidota plāna, plēvei līdzīga, bet ārkārtīgi cieta aizsargkārta, kas pasargā materiālu no nodiluma un skrāpējumiem. DLC tehnikā veidotais virsējais slānis ir vēl cietāks. Jāpiebilst, ka arī rokai cieši pieguļošā metāla siksniņa veidota no titāna un apstrādāta identiskā veidā, savukārt 1,5 collu LTPO AMOLED displeju klāj sfērisks safīra stikls.

Foto: Janis Vevers

Pamatīgā konstrukcija ļāvusi sertificēt pulksteni atbilstoši IP68 ūdens un putekļu noturības, kā arī 5 ATM spiediena izturības standartam. Tas nozīmē, ka ar Watch 4 Pro Space Edition uz rokas var ienirt līdz pat 30 metriem dziļi ūdenī, ja vien kādam tas ir pa spēkam.

Tā kā konstrukcijā izmantoti fundamentāli materiāli, būtu tikai loģiski, ka pulkstenis būtu atbilstoši smags. Taču nekā nebija.

12,9 milimetrus biezais korpuss bez siksniņas sver vien 68 gramus un ar to – 116 gramus, tādēļ ir negaidīti ērts ikdienas lietošanā.

Izmēģinājumu dienās tas noteikti nebija traucēklis. Naktīs gan gulēšana ar tik cieta metāla ierīci uz rokas nav labākā doma. Galvas uzlikšanā uz pamatīgā titāna gabala laiku pa laikam pārtrauca miegu, bet ja nepārtrauca, tad neapdomīgā soļa pēdas uz sejas no rīta bija labi redzamas.

Kosmosa kuģa dizains

Protams, novārtā nav atstāts arī vizuālais izskats, un, kā ierasts, par to sacerēta leģenda. Tā vēsta, ka

iedvesma dizainam gūta no kosmosa kuģu de Laval sprauslas – vidū saspiestas caurules, kas izveidota asimetriska smilšu pulksteņa formā. Ar tās palīdzību tiek radīts nepieciešamais spiediens, lai lidaparāts attīstītu virsskaņas ātrumu.

Sprauslas tematika ieturēta arī Watch 4 Pro Space Edition oficiālajā sarkanmelnajā «sejiņā», kas maina toni atkarībā no enerģijas krājumiem baterijā, kā arī ekrāna divkrāsu apmalē, kas izgatavota no nanokristālu keramikas materiāla un bagātināta ar sērijas nosaukuma gravējumu.

Foto: Jānis Vēvers

Jāpiemin arī kosmosa kuģa tematikai atbilstošais rotējošais kronis augšējās pogas vietā. Tas ievērojami atvieglo pārvietošanos pa lietotāja saskarni, kas gadu gaitā ir aizpildījusies ar aizvien jaunām funkcijām un lietotnēm. Visa saraksta pārritināšana paņem krietnu laika sprīdi, tādēļ kronis lieti noder. Kopumā dizains ir ļoti pievilcīgs un pat grūti iedomāties, kas tajā varētu nepatikt. Ja nu vienīgi prāvais izmērs. Taču kompakto ierīču cienītāji var izvēlēties no bagātīga viedo aproču klāsta.

Foto: Janis Vevers

Pārbauda veselību ik dienu

Funkciju ziņā «kosmosa metiena» pulkstenis

vairākumu iespēju aizguvis no Watch 4 Pro. Arī savulaik lietotāju atzinīgi novērtēto veselības pārskatu, kas minūtes laikā veic vispārīgu novērtējumu.

Lietotājam secīgi jāveic vairākas darbības, ieskaitot skaļu noklepošanos, un pulkstenis no mērījumiem izdara secinājumus par lietotāja elpošanu, artēriju elastību, sirds ritmu, stresa līmeni un citiem veselības stāvokļa parametriem.

Atsevišķi iespējams veikt elektrokardiogrammas mērījumu un aplūkot tā pierakstu, vai pat noglabāt PDF formātā un nosūtīt ārstam.

Foto: Janis Vevers

Savā vietā ir arī no senākām Huawei viedpulksteņu paaudzēm ierastās iespējas, tostarp fizisko aktivitāšu mērīšanas 107 sporta veidos, vairāki skriešanas kursi un visaptveroši pārskati par fiziskajām aktivitātēm dažādos laika nogriežņos. To visu var aplūkot gan ļoti košajā un krāsainajā ekrānā ar 466x466 pikseļu izšķirtspēju, gan piesaistītajā viedtālrunī.

Noderīgas iespējas ir eSIM atbalsts, kas ļauj zvanīt un saņemt zvanus arī tad, kad tālrunis nav tuvumā, gan sīkprogrammu ielādēšana no digitālā veikala. Te gan jāsecina, ka pieejamo lietotņu skaits ir neliels un pāris gadu laikā būtiski nav palielinājies. Acīmredzot pieprasījums pēc šādiem rīkiem nav gana liels, lai ieinteresētu izstrādātājus.

Jo vairāk lieto, jo biežāk lādē

Akumulatora darbības ziņā Watch 4 Pro Space Edition ir diezgan nepastāvīga ierīce. Nevarētu teikt, ka tā būtu grūti prognozējama. Drīzāk bažas rada pārāk lielā enerģijas izlietojuma amplitūda dažādos lietošanas scenārijos. Iepriekšējo paaudžu Huawei modeļi pieradinājuši lietotājus pie privilēģijas lādēt pulksteni 2-3 reizes mēnesī, taču aizvien jaunās iespējas, tostarp eSIM moduļa iestrādāšana, radījusi baterijai pamatīgus izaicinājumus.

Teorētiski arī Watch 4 Pro Space Edition spēj «izvilkt» 21 dienu, taču tikai pie nosacījuma, ja tas tiek lietots bateriju taupošā režīmā, atslēdzot GPS uztvērēju, eSIM iespēju un WiFi savienojumu.

Savukārt ik dienu dokumentējot treniņus, veicot telefonzvanus caur pulksteni, mērot veselības parametrus, skatoties laika ziņas, izmantojot navigācijas sistēmu un citas lietotnes, izmēģinājumu periodā pulksteni nācās lādēt vidēji ik pēc 5-7 dienām. It kā nav traki, taču nepierasti gan. Kopējo iespaidu pabojā arī salīdzinoši lēnā uzlāde – baterijas piepildīšana līdz 100% aizņem aptuveni 80 minūtes. Huawei telefonos krietni ietilpīgāka akumulatora piepildīšanai nav vajadzīga pat stunda.

Foto: Janis Vevers

Premium klases cienīgs viedpulkstenis

Protams, kopējā bilde kļūst krietni gaišāka, ja Watch 4 Pro Space Edition salīdzinām ar līdzīgiem citu zīmolu viedpulksteņiem. Tirgū patiesībā ir ļoti maz iekārtu, kas ar vienu uzlādi spētu darboties vienu nedēļu. Un vēl mazāk ir to, kuri spētu sadarboties ar abu populārāko operētājsistēmu – Android un iOS – viedtālruņiem. Huawei ražojums to spēj, lai gan vienā vai otrā modelī iespējami šādi tādi ierobežojumi.

Vispār Watch 4 Space Edition ir interesants, taču ne netipisks gadījums viedo pulksteņu tirgū. Mārketinga materiālos galvenokārt tiek izceltas tā unikālās dizaina iezīmes, kas šo ierīci paceļ virs klasiskā Watch 4 Pro modeļa, taču tas ir mazliet lētāks par augstākās klases pulksteni Watch Ultimate. Tātad vidusceļš starp abiem.

Foto: Janis Vevers

Tas arī lielā mērā nodefinē šīs ierīces mērķauditoriju.

Watch 4 Pro Space Edition ir paredzēts lietotājiem, kuriem ir svarīgs gaumīgs dizains, taču nav nepieciešama ekspedīcijas līmeņa funkcionalitāte.

Ņemot vērā daudzveidīgās fizisko aktivitāšu un veselības mērījumu iespējas, bagātīgo funkciju klāstu un glīto dizainu, šis izturīgais viedpulkstenis pilnībā atbilst uzstādījumam. Cena nav zema – 649 eiro, taču to iespējams «saldināt» ar bezvadu austiņām FreeBuds 5i, kas tiek dāvinātas ikvienam, kurš paspēs iegādāties Huawei Watch 4 Pro Space Edition līdz 16. jūnijam.

Raksts tapis sadarbībā ar Huawei Latvija.

Svarīgākais
Uz augšu