Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Stradiņa slimnīcā salūzuša mamogrāfa dēļ 50 pacientiem atceļ krūšu pārbaudes

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) salūzuša mamogrāfa dēļ aptuveni 50 pacientiem atliktas krūšu pārbaudes. Kaut arī ceturtdienas rītā iekārta atkal iedarbināta, tā tehnisku iemeslu dēļ nestrādāja kopš pagājušās trešdienas, un citas līdzīgas iekārtas slimnīcai nav, ziņo LTV “Panorāma”.

Aprīļa beigās onkoloģisko aprūpi valdība nosauca par nacionālo prioritāti, un, ja ir aizdomas par vēzi vai tas diagnosticēts, ilgai gaidīšanai rindā nevajadzētu būt.

Par krūts vēža pacientiem tik svarīgā aparāta – mamogrāfa – saplīšanu šorīt vietnē "X" ziņoja kāda sieviete. Viņa apgalvoja, ka biopsiju veikt nevarot, arī operāciju pārceļ uz nenoteiktu laiku. Ļoti daudzi cilvēki to uztvēruši ar neizpratni – kā tā var būt? Izmeklējums, kas bija plānots šonedēļ, tagad esot pārcelts par veselu mēnesi vēlāk.

LTV “Panorāma” vēsta, ka šī nav pirmā reize, kad konkrētā iekārta uz kādu laiku nedarbojās, bet šajā reizē tas ietekmējis apmēram 50 pacientu pierakstus, pagarinot arī kopējo rindu slimnīcā uz šo izmeklējumu.

Krūts vēža pacientu biedrības "Vita" valdes priekšsēdētāja Irīna Jaunuma sacīja, ka situācija ir nepieļaujama: "Tādiem mamogrāfiem centrālajās slimnīcās jābūt diviem. Dubultā. Viņš nedrīkst būt vienīgais. Mamogrāfa nozīme Latvijā ir ārkārtīgi, ārkārtīgi liela."

Jo agrāk audzēju atklāj, jo labākas izārstēšanās iespējas.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu