Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Spānijas tiesa atsakās pārtraukt izmeklēšanu pret Sančesa sievu

Spānijas premjers Pedro Sančess
Spānijas premjers Pedro Sančess Foto: EPA/Scanpix

Madrides tiesa trešdien noraidīja prokuratūras prasību izbeigt sākotnējo izmeklēšanu korupcijas lietā pret premjerministra Pedro Sančesa sievu, norādot, ka ir pietiekami daudz pierādījumu, lai pamatotu izmeklēšanas turpināšanu.

"Ir pierādījumi, ka pastrādāts iespējams kriminālnoziegums," atzinusi tiesa, norādot, ka šie pierādījumi izsauc "vairāk nekā aizdomas" un ir pietiekami, lai izmeklēšanu turpinātu, liecina aģentūras AFP rīcībā nonākušie dokumenti.

Tiesas lēmums pieņemts, neskatoties uz Civilās gvardes neseno atzinumu, ka neesot nekādu pierādījumu par iespējamu kriminālnodarījumu, un prokuratūras 25.aprīļa prasību lietu slēgt.

Prokuratūra pieprasīja lietu slēgt jau nākamajā dienā, kad Madrides tiesa apstiprināja, ka, pamatojoties uz nevalstiskā pretkorupcijas organizācijas "Tīrās rokas" iesniegumu, uzsākta sākotnējā izmeklēšana pret Sančesa sievu Begonu Gomesu par iespējamo korupciju.

Tīmekļa ziņu vietne "El Confidencial" vēsta, ka izmeklētāji pārbauda Gomesas saiknes ar vairākiem privātiem uzņēmumiem, kas ieguvuši valsts finansējumu vai saņēmuši valsts pasūtījumus. Izdevums norāda, ka izmeklēšana ir saistīta ar iespējamām Gomesas saitēm ar Spānijas tūrisma kompāniju "Globalia", kurai pieder aviokompānija "Air Europa".

"El Confidencial" ziņo, ka Gomesa divreiz tikusies ar "Globalia" izpilddirektoru Havjeru Idalgo laikā, kad aviokompānija risināja sarunas ar valdību, lai saņemtu atbalstu pēc Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes gaisa pārvadājumu nozarē.

Tobrīd Gomesa vadīja privātās IE Universitātes Āfrikas centru, ar kuru 2020.gadā "Globalia" slēdza sponsorēšanas līgumu.

Sančess, kas pārstāv sociālistus, nekavējoties paziņoja, ka tā esot politiska kampaņa, kuras mērķis esot viņu diskreditēt un kuru izvērsuši mediji, ko "stipri ietekmē labējie un galēji labējie".

Kad tiesa apstiprināja izmeklēšanas uzsākšanu, Sančess negaidīti paziņoja, ka apsvērs demisijas iespēju. Taču pēc piecām "pārdomu" dienām, viņš paziņoja, ka tomēr palikšot amatā.

Opozīcija premjera rīcību nosauca par "politisko teātri", norādot, ka Sančesam nav bijis ne mazākā nolūka atkāpties.

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu