Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Orbāns apsūdz NATO centienos ievilkt Ungāriju karā (16)

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns.
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns. Foto: Marton Monus/dpa/picture-alliance

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns piektdien, 31. maijā, pārmetis NATO mēģinājumus Ungāriju ievilkt karā par Ukrainu, premjeram velkot paralēles ar to, kā Ungārija tika ierauta Otrajā pasaules karā.

"Tas ir absurdi, ka NATO tā vietā lai mūs aizsargātu, mūs kā dalībvalsti velk pasaules karā. Tas ir tikpat absurdi, kā tas, ja ugunsdzēsējs nolemtu dzēst uguni ar ugunsmetēju," Ungārijas valsts radio sacīja Orbāns.

"Šo debašu dēļ es vēlreiz pārskatīju rakstiskos dokumentus par sarunām starp Hitleru" un Ungārijas Otrā pasaules kara laika līderi Miklošu Horti, sacīja Orbāns.

"Spriežot pēc šiem dokumentiem, ir pilnīgi skaidrs, ka uz Ungāriju tika izdarīts milzīgs spiediens, lai pēc iespējas ātrāk nosūtītu uz fronti vairāk karavīru un (..) deportētu no Ungārijas vairāk ebreju," izteicās Orbāns.

"Es neapgalvoju, ka tas, ko mēs pašlaik piedzīvojam, (..) ir sasniedzis tādu pašu līmeni kā toreiz, bet mēs virzāmies šajā virzienā," viņš piebilda.

Orbāns apgalvoja, ka Ungārija "negribēja piedalīties ne Pirmajā, nedz Otrajā pasaules karā", tomēr "tika piespiesta iesaistīties karā".

Orbāns, kas faktiski kļuvis par Kremļa propagandas ruporu Eiropas Savienībā, arī nosodīja nesen pieņemtos rietumvalstu lēmumus ļaut Kijivai izmantot ieročus, ko tās piegādā Ukrainai, lai veiktu triecienus mērķiem Krievijā.

"Krievi ir apliecinājuši skaidri - jo spēcīgākus ieročus izmantos pret viņiem, jo tālāk viņi virzīsies Ukrainā," viņš apgalvoja.

Orbāns arī atkārtoja savus agrākos apgalvojumus, ka Krievija uzbrukusi Ukrainai, jo tā virzījusies uz NATO.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu