Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Netanjahu uzaicināts teikt uzrunu ASV Kongresā (2)

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu Foto: Debbie Hill/AP

ASV Kongresa demokrātu un republikāņu līderi ir uzaicinājuši Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu teikt uzrunu kongresmeņiem, piektdien paziņoja Pārstāvju palātas republikāņu spīkers Maiks Džonsons.

Abu partiju līderi Pārstāvju palātā un Senātā ir aicinājuši Netanjahu teikt uzrunu Kongresa kopīgā sanāksmē. Tās datums vēl nav noteikts, bet ASV mediji ziņoja, ka tas notiktu tieši pirms vai drīz pēc Kongresa augusta atvaļinājuma.

"Mēs pievienojamies Izraēlas valstij jūsu cīņā pret teroru, sevišķi tāpēc, ka "Hamās" turpina turēt gūstā ASV un Izraēlas pilsoņus un tā līderi apdraud reģiona stabilitāti," teikts četru līderu uzaicinājuma vēstulē, kuru Džonsons publiskoja.

"Šī iemesla dēļ, ASV Pārstāvju palātas un ASV Senāta abu partiju vadības vārdā, mēs uzaicinām jūs uzrunāt kopīgu Kongresa sanāksmi."

Netanjahu vizīte varētu radīt neveiklu situāciju Senāta demokrātu vairākuma līderim Čakam Šūmeram, kurš martā aicināja Izraēlu sarīkot jaunas vēlēšanas saistībā ar to, kā Izraēla īsteno karu Gazas joslā.

Šūmers toreiz sacīja, ka Izraēlas premjers ir viens no četriem "galvenajiem šķēršļiem" miera panākšanai līdz ar "Hamās", Palestīnas pašpārvaldes līderi Mahmudu Abasu un radikāli labējiem izraēliešiem.

Lai gan Šūmers parakstījis uzaicinājuma vēstuli, par Netanjahu vizīti nepriecāsies Demokrātu partijas kreisā spārna politiķi, kas nosodījuši Izraēlas premjeru par viņa militāro atbildi Gazas joslā.

"Mūsu eksistenciālie izaicinājumi, tai skaitā augošā partnerība starp Irānu, Krieviju un Ķīnu, apdraud mūsu valstu un pasaules brīvo cilvēku drošību, mieru un labklājību," teikts vēstulē.

"Lai attīstītu mūsu attiecības un uzsvērtu Amerikas solidaritāti ar Izraēlu, mēs uzaicinām jūs dalīties ar Izraēlas valdības redzējumu par demokrātijas aizstāvēšanu, terora apkarošanu, un taisnīga un ilgstoša miera nodibināšanu reģionā."

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu