Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Noskaties Mobilo sakaru operatori apņēmušies bloķēt vismaz daļu no krāpnieciskajiem telefona zvaniem (1)

Foto: Schutterstock.com

Lai ierobežotu pēdējā laikā tik populāro naudas izkrāpšanu, piezvanot un apvārdojot dažkārt pat visnotaļ turīgus un it kā inteliģentus cilvēkus, Latvijas lielākie operatori ieviesīs jaunus aizsardzības rīkus. Uzņēmumi atzīmē, ka tā nebūs burvju nūjiņa, kas novērsīs visas problēmas, taču daļu krāpnieku zvanu tas varētu apturēt, vēsta LTV “Panorāma”.

Šogad no janvāra līdz aprīlim Latvijā, cilvēkiem pašiem maksājumus apstiprinot, no četru Latvijas lielāko banku klientu kontiem izkrāpts kopumā 7,1 miljons eiro. Un lielākā daļa – 4,55 miljoni – tieši ar telefona krāpšanām.

Līdz ar jauno risinājumu ieviešanu, daļa krāpniecisko zvanu tiks bloķēti. Kā pirmie no rītdienas testa režīmā šo ieviesīs “Bite”. Šā gada laikā tam varētu sekot arī “Tele2”. Abos gadījumos tas būs bezmaksas pakalpojums.

Efektīvākai darbībai nepieciešams valstiska līmeņa risinājums, ar kuru šāda prakse tiktu noteikta visiem sakaru operatoriem, jo pašlaik tas ir brīvprātīgi.

"Latvijas Mobilais telefons" tādu pašu risinājumu kā abi pārējie tirgus līderi pašlaik neizmantos, uzskatot, ka tā ir cīņa ar sekām.

Lai gan bieži valda uzskats, ka Latvijā ir tikai šie trīs lielākie sakaru operatori, pēc regulatora datiem 2022. gadā balss sakaru pakalpojumus sniedza kopumā 50 dažādi uzņēmumi.

“Mēs aizlāpīsim vienu drošības caurumu, bet ja paliks vēl citi, krāpnieki, protams, to var izmantot. Tāpēc ir svarīgi, ka visi nozares spēlētāji strādā pie šīs digitālās drošības, lai pasargātu klientus, kas izvēlas dažādus telekomunikāciju pakalpojumus,” pauda “Tele2” sabiedrisko attiecību vadītājs Oskars Fīrmanis.

Pilnībā krāpnieku shēmas izskaust ir neiespējami. Ieviešot vienu aizsardzību, viņi, visticamāk, ķersies klāt kam jaunam. Tas nozīmē – pat tehniska aizsardzība nedrīkst kļūt par iemeslu pašiem zaudēt uzmanību ikdienā.

Vairāk skaties LTV "Panorāmas" sižetā 

Svarīgākais
Uz augšu