Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Tuvākajos gados, iespējams, uz transportlīdzekļu reģistrācijas numurzīmēm parādīsies Latvijas ģerbonis (4)

Transporta sastrēgums uz Vanšu tilta centra virzienā.
Transporta sastrēgums uz Vanšu tilta centra virzienā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai stiprinātu Latvijas tēlu un veicinātu transportlīdzekļu īpašnieku piederības sajūtu valstij, Saeimas deputāts Andris Kulbergs izskatīšanai Saeimā iesniedzis grozījumus likumā "Par Latvijas valsts ģerboni", kas paredz iespēju izvietot mazo valsts ģerboni uz mehānisko transportlīdzekļu un to piekabju valsts reģistrācijas numura zīmēm.

"Daudzi atceras laikus, kad numurzīmes rotāja Latvijas karodziņš. Iestājoties ES to aizstāja Eiropas zvaigznes. Tagad būtu iespēja uzsvērt mūsu valsts identitāti un piederību Eiropas saimei," norāda Kulbergs.

Foto: Publicitātes foto

Iesniegtie grozījumi paredz, ka mazo valsts ģerboni varēs lietot gan uz vieglajām, gan smagajām automašīnām un to piekabēm, mopēdiem, motocikliem un citiem mehāniskajiem transportlīdzekļiem. Ģerboņa izvietošana būtu brīvprātīga. Vairākās Eiropas Savienības dalībvalstīs transportlīdzekļu reģistrācijas numura zīmēs jau ir iekļauts ģerbonis, piemēram, Slovākijā, Horvātijā, Slovēnijā, Austrijā un pavisam nesen arī Lietuvā.

"Lietuvas pieredze rāda, ka tās iedzīvotāju interese pēc šādām numura zīmēm ir ļoti liela. Cilvēkiem patīk vizuālais izskats un ikdienā var just lielāku piederības sajūtu savai valstij. Arī Latvijā netrūkst patriotisku cilvēku, kuri vēlētos ar lepnumu reprezentēt savu valsti, tāpēc svarīgi tiem dot šādu izvēles iespēju. Ģerboņa iekļaušana numura zīmē veicinās nacionālās piederības sajūtu un tas ir veids, kā var palīdzēt veidot Latvijas atpazīstamību ārpus valsts robežām, tādējādi, katrs ceļojums ar automašīnu kļūst par mazu, bet nozīmīgu patriotisma izpausmi," norāda Kulbergs.

Grozījumi likumā varētu stāties spēkā 2026. gada 1. janvārī un tie tikai ļautu izvietot mazo valsts ģerboni uz mehānisko transportlīdzekļu un to piekabju valsts reģistrācijas numura zīmēm, taču, lai ģerbonis tiktu izvietots uz mehānisko transportlīdzekļu un to piekabju valsts reģistrācijas numura zīmēm, ir nepieciešams veikt grozījumus vēl citos normatīvajos aktos un standartā LVS 20:2009 "Transportlīdzekļu valsts reģistrācijas numura zīmes".

Nepalaid garām!
Uz augšu