Pirms 85 gadiem Šveices ķīmiķis Pauls Millers atklāj noderīgu lietu, par ko tiek pie Nobela prēmijas medicīnā. Indīgais dihlordifeniltrihloretāns jeb DDT nāvējoši saārda kukaiņu nervu sistēmu, un tas ir revolucionārs atklājums cīņā ar lauksaimniecības kaitēkļiem un epidēmijām, ko pārnēsā asinssūcēji. Ne vairs malārijas odu, utu un blusu, ne Kolorādo vaboļu un kāpostu kāpuru. Baltais pulveris put māju sienās, to kaisa cilvēku galvās un drēbēs un no gaisa uz laukiem. Līdz brīdim, kad atklājas, ka pastrādāts kaut kas neatgriezenisks. Dustu steigā nobēdzina tukšās noliktavās, pagrabos un šķūņos, kur tas turpina savu tagad jau kluso “uzvaras” ceļu, piemēram, izraisa dabas katastrofu Viļānos jeb “Viļānu Čornobiļu”.

Insekticīdu DDT jeb dustu izgudroja 1939. gadā, un Latvija bija pirmā valsts pasaulē, kas aizliedza to lietot lauksaimniecībā nepilnas trīs desmitgades vēlāk – 1966. gadā. Tomēr tas nenozīmēja, ka dusts pazuda. Aptuveni 25 gadus pēc masveidā pieputinātas dabas ar šo balto pulveri atklājās, ka patiesībā tas ir nevis “cilvēkam pavisam nekaitīgs”, bet tieši otrādi – pesticīds ir ļoti toksisks un veselībai īpaši bīstams. Tas bija un joprojām ir vidē un cilvēku organismos. Neviens nerēķinājās, cik patiesībā neatgriezeniska un klātesoša būs šīs kukaiņu indes iedarbība.

Dusts ir ļoti noturīgs, un tā savienojumi noārdās lēni. Paaudzes, kas labi atceras baltā “pūdera” kaisīšanu galvās, drēbēs un segās, iespējams, tieši šī iemesla dēļ slimo ar dažādām slimībām. Slimo viņu pēcnācēji. 2015. gadā pasauli pāršalca amerikāņu pētījums, kur zinātnieki noteica DDT līmeni pirms 50 gadiem paņemtos asins paraugos sievietēm, kuras tobrīd bija grūtnieces. Tālāk pētnieki analizēja viņu meitu slimības vēsturi un atklāja kādu nopietnu sakarību: meitām, kuru mātēm grūtniecības laikā bija paaugstināta DDT koncentrācija, bija četras reizes lielāka saslimšana ar krūts vēzi līdz 50 gadu vecumam. Turklāt ar šī audzēja agresīvākajām formām. Jau pētījumos pirms tam bija pierādīts, ka dihlordifeniltrihloretāns ir hormonālo sistēmu noārdoša viela. Tādējādi ļoti ticams, ka saslimšanu ar vēzi veicināja tieši DDT.