Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Stradiņa slimnīcas paveikto būvdarbu vērtēšanai piesaista Latvijas un Vācijas ekspertus

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas A korpusa otrās kārtas būvniecības darbi.
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas A korpusa otrās kārtas būvniecības darbi. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Ekonomisko lietu tiesa noteikusi ekspertu piesaisti Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) A korpusa būvniecības defektu konstatācijai, informē PSKUS pārstāvji.

Ar tiesas lēmumu PSKUS ekspertīzes veikšanā pārstāvēs nozares vadošie eksperti būvniecības un mikoloģijas jomā no Latvijas un Vācijas.

Ekonomisko lietu tiesa 24.maijā sāka skatīt SIA "Velve" un PSKUS iesniegtos pieteikumus tiesā par pierādījumu nodrošinājumu pirms prasības celšanas.

PSKUS pārstāvji norāda, ka slimnīca apšauba "Velves" pieteikto ekspertu objektivitāti un kompetenci, tomēr nav strīda, ka ekspertīzes šajos procesos ir nepieciešamas, un, visdrīzāk, nākotnē tiks pieprasītas un nodrošinātas vēl vairākas un dažādas ekspertīzes.

Savukārt "Velves" pārstāvji skaidroja, ka tiesa, izvērtējot pušu pieteiktos ekspertus un ņemot vērā visus lietas apstākļus, tai skaitā to, cik ilgā laikā katrs eksperts var veikt darbu, ir izraudzījusies tiesas ieskatā piemērotākos ekspertīzes veicējus konkrēto jautājumu analīzei. Katrai pusei bija savi argumenti par otras puses pieteiktajiem ekspertiem, tiesa tos izvērtēja un pieņēma lēmumu, kuru "Velve" respektē.

PSKUS valdes priekšsēdētājs Lauris Vidzis norāda, ka "Velves" pieļauto defektu, pārkāpumu un problēmu ir ļoti daudz. Neskatoties uz slimnīcas norādēm un prasībām, tās ilgstoši tika ignorētas, būvniekam nevēloties vai nespējot novērst būvniecībā pieļautos defektus, pieļaujot tos atkārtoti un būtiski kavējot būvdarbus termiņus.

"Viens no uzskatāmākajiem piemēriem, protams, ir pelējums, kas tika konstatēts jau pirms vairākiem gadiem. Stradiņa slimnīca uzskata, ka ekspertīze palīdzēs konstatēt "Velves" būvdarbu defektu apjomu, cēloņus, novēršanas labākos paņēmienus un izmaksas, kā arī saprast kopējo slimnīcai nodarīto zaudējumu apmēru," uzsver Vidzis.

"Velves" pārstāvji norāda, ka "Velve" joprojām ir atvērta sarunām ar PSKUS, lai iespējami vairāk jautājumu risinātu sarunu un sadarbības ceļā. Tomēr vienlaikus tiesa ir noteikusi 30 dienu termiņu "Velves" prasības celšanai pret PSKUS, lai lēmums par pierādījumu nodrošināšanu saglabātu savu spēku.

Tāpēc "Velve" šo termiņu respektēs un noteiktajā laikā cels prasību tiesā. Prasības celšana tiesā gan nenozīmē, ka puses nevar turpināt sarunas ārpus tiesas, lai panāktu abpusēji pieņemamus risinājumus ārpus tiesas zāles, piebilst "Velves" pārstāvji.

Kā vēstīts, PSKUS līgums ar "Velvi" par jaunā slimnīcas korpusa būvniecību tika lauzts 13.februārī.

Svarīgākais
Uz augšu