Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Pasaulē lielākās vēlēšanās: Indijā sākusies balsu skaitīšana

Foto: AFP/SCANPIX

Indijā otrdien sākusies balsu skaitīšana parlamenta vēlēšanās, kas ilga sešas nedēļas, un sagaidāms, ka tajās uzvarējusi Indijas premjerministra Narendras Modi partija "Bharatiya Janata Party" (Indijas Tautas partija; BJP) un tās sabiedrotie.

73 gadus vecais Modi ir ļoti populārs pēc amatā pavadītajiem desmit gadiem, kuru laikā ir pieaugusi Indijas diplomātiskā nozīmība un ekonomiskā varenība, kā arī pastiprinājušies viņa valdības centieni piesaistīt politikai Indijas galveno reliģiju hinduismu.

Modi izredzes veicināja arī vairākas kriminālizmeklēšanas pret viņa politiskajiem pretiniekiem un nodokļu izmeklēšana, kurā šogad tika iesaldēti lielākās opozīcijas partijas Indijas Nacionālais kongress (INC) konti bankās.

Opozicionāri un cilvēktiesību organizācijas apsūdz Modi valdību šo izmeklēšanu rīkošanā ar mērķi vājināt politiskos konkurentus.

BJP Modi vadībā guva uzvaru parlamenta vēlēšanās arī 2014. un 2019.gadā, ko lielā mērā nodrošināja Modi vēršanās pie hinduistiem.

Pasaulē lielākajās vēlēšanās šogad balsoja 642 miljoni cilvēku. Balsošana notika septiņos posmos no 19.aprīļa līdz 1.jūnijam. Oficiālie vēlēšanu rezultāti gaidāmi jau šodien.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu