Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Krievija piespiedu kārtā sūta uz fronti mobilizētos, kuri atteikušies karot (16)

Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas reģionos sākuši piespiedu kārtā sūtīt uz fronti simtiem mobilizēto, kuri iepriekš atteikušies turpināt piedalīties Krievijas karā pret Ukrainu, vēsta neatkarīgais izdevums “Verstka”.

Kā izdevumam pavēstīja mobilizēto tuvinieki un advokāti, masveida piespiedu sūtīšana uz fronti sākusies maijā.

Piespiedu sūtīšana atpakaļ uz fronti skārusi arī Vladimiru Muronovu, kurš iepriekš dienēja okupantu armijas medicīnas rotā.

Pagājušā gada jūnijā viņš atbrauca mājās atvaļinājumā un nolēma frontē vairs neatgriezties. Tā pašā gada rudenī viņu aizturēja militārā policija, bet pēc tam viņš tika pārvests uz 32. militāro pilsētiņu Jekaterinburgā. Tur viņš tika ieslēgts četrstāvu mājā kopā ar citiem mobilizētajiem, kuri atteikušies turpināt karot.

Kā noskaidroja “Verstka”, šajā ēkā turēti cilvēki, kuri bija izsludināti meklēšanā un kuru vārdi uz 2024.gada 1.janvāri bija atrodami aptuveni 800 no kara aizbēgušo cilvēku sarakstā. Muronovs savai ģimeni stāstījis, ka minētā ēka bijusi pārpildīta, tāpēc cilvēki gulējuši pat uz grīdas gaiteņos.

Visiem aizturētajiem piedāvāts brīvprātīgi atgriezties karā, par ko tikšot atceltas ierosinātās lietas par bēgšanu, kā arī tiks atjaunota pabalstu un atalgojumu izmaksa. Savukārt atteikšanās nozīmē palikšanu minētajā četrstāvu ēkā un tiesas gaidīšanu.

Tie, kas atteikušies turpināt karot, piespiedu kārtā atpakaļ uz fronti Ukrainā tiek vesti, neskatoties uz ievainojumiem.

Vladimirs Muronovs frontē atpakaļ nogādāts maija vidū. Kā ziņo “Verstka”, toreiz aptuveni 180 no kara aizbēgušie ar varu sadzīti autobusos un nogādāti militārajā lidlaukā, bet pēc tam – Ukrainā.

Šādas piespiedu sūtīšanas atpakaļ uz karu maijā notikušas daudzos Krievijas reģionos, tostarp arī Maskavā un Maskavas apgabalā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu