Noskaties Tas tiešām ir iespējams! Elektriskā "Scania" spēj veikt pat 400 km ar vienu uzlādi (2)

TVNET Auto
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Jaunāko "Scania" elektromobiļu jauda ir 400 - 450 kilovati, kas ir vairāk nekā 600 zirgspēku. Pīķa jauda var sasniegt pat 700 zirgspēkus, bet griezes moments - 3500 Nm. Teorētiski ar to pietiktu pat 64 tonnas smagam sastāvam, bet kā ir praksē ? Par to raidījums "TV Autoziņas" pārliecinājās ap 200 km garā testa braucienā Lillehammeres virzienā.

Pirmo ceļa posmu veicām kopā ar "Scania" demoauto vadītāju Valteru, kurš ikdienā brauc ar "Tesla": "Tas ir gandrīz tāpat kā braukt ar elektrisku vieglo auto. Tas ir tik ērts." Ja nu vienīgi nedaudz smagāks.

Lielākā bateriju paka, ko var ietilpināt degvielas tvertņu vietā, sver ap 3600 kg, vēl 300 kg paņem nesošās struktūras pastiprinājumi. Enerģijas patēriņš vidēji ir 130 kwh uz 100 km, un reti noslīd zem simta. Tātad ar 468 kWh bateriju neto, kas ir virs 600 kWh bruto, tiešām vajadzētu spēt nobraukt ap 400 km.

Lielā svara dēļ kalnainā apvidū rekuperācija ir daudzkārt efektīvāka nekā vieglajos elektroauto. Taču to jāprot likt lietā, un "Scania" tas ir pagalam vienkārši - pārslēdzot to pašu labās puses sviru zem stūres, ko parasti lietojam motorbremzei. Uzlādei tiek izmantots konteinera izmēra "power-bank" ar 240 - 300 kW jaudu.

Portatīvā ietaise pārvērš 71 kilovatus četros simtos. Pie šādas uzlādes jaudas pat vislielākā "Scania" elektromašīna stundas laikā uzlādējas nākamajiem 280 km. Tas viss, protams, ir dārgi un prasa ieguldījumus ne tikai pašās automašīnās, bet arī ļoti jaudīgos lādētājos, bet - elektriskajam maisam gals ir vaļā. Norvēģijā "Scania" jau piegādājusi 148 elektriskus kravas auto, un sekos arī jauni pasūtījumi.

Plašāk "TV Autoziņas" sižetā!

Nepalaid garām!
Uz augšu